Hoe kun je nu het best het gazon maaien? 5 tips en trucs

Hoe kan je nu het best het gazon maaien, 5 tips en trucs

Een tuin, het is zo leuk, maar ook zoveel werk. Helemaal wanneer je een gazon hebt. Een gazon maaien zal je regelmatig moeten doen, maar wanneer ga je het gras maaien, wat is de juiste tijd en hoe doe je dit als je een hele grote tuin hebt? Met deze 5 tips en trucs lukt het jou de grasmat mooi te houden.

5 Tips & trucs voor het maaien van het gazon

Of het nu gaat om een ​​Engels gazon, een kleine tuin of grote opervlakte zoals je eigen tuin of een speeltuin, om het gazon mooi groen en dicht te laten groeien, is regelmatig en juist grasmaaien belangrijk. Maar hier kom je al snel uitdagingen tegen die tot frustratie kunnen leiden wanneer het gazon zich niet zo mooi ontwikkelt als je zou willen. Het Amerikaanse tuinmerk Cub Cadet heeft 5 tips en trucs om het gazon maaien goed bij te houden.

Het gazon maaien in de juiste tijd

Wanneer je na gaat denken over een grasmat in de tuin, weet dan dat hier veel werk bij komt kijken. Want wanneer moet je gras maaien en hoe vaak gras maaien? Dat is de vraag wat veel tuinliefhebbers zich afvragen. Bij het maaien van het gazon is vooral de tijd van het jaar en het weer van groot belang: per week gazons groeien drie tot vier centimeter. Dit kun je wegmaaien. Bij droogte, in de schaduw en in de herfst mag het gazon een centimeter langer zijn om toch voldoende licht te krijgen. Bij zomerse droogte verbrandt het gazon op deze manier niet zo snel. De langere grassprieten zorgen namelijk voor schaduw op de grond, maar ook dat het vocht beter wordt vastgehouden. Om te voorkomen dat het gazon in de hitte verbrandt die juist ’s middags op het hoogte punt is, zijn de ochtend of vroege avond het meest geschikt om het gazon in de zomer te maaien.

Maai alleen als het gras niet nat is

Regen het nu dan betekent dit, afwachten. De algemene regel is: maai alleen als het gazon niet nat is. Een nat gazon maaien wanneer deze vochtig is door regen of sproeien geeft geen zuivere snede. Als een regenperiode langer duurt dan normaal, kan het gras hoger groeien dan de bedoeling is. Maar ook bijvoorbeeld na de vakantieperiode is het gras vaak hoger, hierdoor is de snede te zwaar. Dit is niet goed voor het gras. Beter is de zogenaamde eenderde snede. Eerst een derde maaien en dan een paar dagen later het gazon goed in model brengen.

Kijk uit waar je loopt

Loop bij het maaien van het gazon alleen op het gemaaide gebied. Als het gras wordt platgetrapt voordat het is gemaaid, wordt het maar langzaam weer recht en wordt het mogelijk niet op gelijke hoogte gemaaid.

Wees voorzichtig op hellingen

Heb jij nu een grote tuin met hellingen, wees dan voorzichtig tijdens het maaien van het gazon. Maaien op hellingen blijkt vaak een bijzondere uitdaging te zijn, die bijzondere fysieke inspanning vereist en dus ook een extra risico op ongevallen met zich meebrengt. Maai niet op extreem steile hellingen. En als je op hellingen maait, zorg dan dat je stevig staat en langzaam gaat maaien. Wees extra voorzichtig bij het veranderen van richting

Tip: Als alternatief voor de klassieke grasmaaier kan je natuurlijk ook een robotmaaier gebruikten. Krachtige modellen zoals de Cub Cadet XR5-serie kunnen hellingen tot 45% aan en doet het in zijn eentje, zodat je tijd hebt voor andere dingen.

Bomen, bedden en andere obstakels

Rechthoekige gazons met rechte lijnen zijn het makkelijkst te maaien. Maar deze ideale ligging is in weinig tuinen aanwezig. In plaats daarvan zorgen gazons met bomen, struiken, bloem- en groenteperken en/of vijvers voor tal van obstakels. In kleine tuinen kan het maaien van het gras prima met een handmaaier gebeuren.

Lees ook: Voor iedere formaat tuin een vijver- 3 ontwerpen.

In grote tuinen wordt vaak een zitmaaier gebruikt, waarmee snel en eenvoudig grote oppervlakten gemaaid kunnen worden. Het wordt echter lastiger wanneer ingewikkelde draaimanoeuvres nodig zijn om de zitmaaier zo dicht mogelijk bij bomen en bloemperken of andere obstakels te krijgen. Maar ook hier zijn er praktische oplossingen.

Tip: Bijzonder gebruiksvriendelijk zijn zitmaaiers die helemaal geen draaicirkel nodig hebben en dankzij stuurbediening en vierwielbesturing ook in ingewikkelde situaties zeer goed kunnen worden gebruikt.

Zorg voor jouw tuin

Of je nu een grote tuin hebt of een kleine. Een grote grasmat of een border langs de rand. Je gazon maaien is een klus die steeds terug komt. Weet goed wanneer de beste tijd is om te maaien en gebruik de juiste materialen, dan maak je het meteen een stuk makkelijker voor jezelf.

Over Cub Cadet® 

Alle  informatie over de producten van Cub Cadet® vind je op de website van Cub Cadet

foto beeldbank

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept