De Maaltuin in de Bijlmerbajes, een bijzonder avondje uit

eten en entertainment bij de Maaltuin in de Bijlmerbajes

De Maaltuin is een reizend restaurant dat sinds 2016 te vinden is op bijzondere plekken in Nederland. Plekken als kastelen, paleizen, musea of botanische tuinen. Deze zomer komen ze in de beruchte Bijlmerbajes. Deze oude gevangenis barst van de verhalen en hoe kan je deze het beste horen? Tijdens een diner! Kom van 22 juni tot 23 juli naar de Maaltuin in de Bijlmerbajes en luister naar de meest bizarre gevangenismomenten.

Bezoek de Bijlmerbajes

De beruchte Bijlmerbajes barst van de verhalen. Logisch want deze plek diende jarenlang als eerste sociale gevangenis van Nederland en ademt vandaag de dag nog steeds de indrukwekkende verhalen die zich er jaren geleden voordeden. Tijdens deze editie van De Maaltuin krijgen bezoekers de kans om zich in die geschiedenis onder te dompelen.

De Maaltuin in de Bijlmerbajes

Onder het genot van culinaire smaakexplosies en een avontuurlijke rondleiding worden de mooie, ontroerende, ambitieuze én spectaculaire verhalen uit de Bijlmerbajes herbeleefd. Van 22 juni t/m 23 juli kan jij je in het gevangenisleven wanen en krijg je van binnenuit, achter gesloten deuren een kijkje in het leven van honderden gevangenen en cipiers. Ook zie je wat de planning is wat er nu met de Bijlmerbajes gaat gebeuren.

Het is een plek vol verhalen 

De Bijlmerbajes is natuurlijk een plek met honderden verhalen. En tijdens jouw bezoek aan De maaltuin komen alle klassieke en beruchte verhalen aan bod. Denk aan verhalen als ontsnappingspogingen die we uit de films kennen, waarbij lakens aan elkaar worden geknoopt. Of de absurde poging waarbij een man of 8 gezamenlijk een biljarttafel optilden en door het raam smijten. Doordat er geen tralies waren, konden ze op die manier via het raam ontsnappen. Zo kent Nederlands’ eerste sociale gevangenis veel meer voorbeelden van verhalen waarbij je mond openvalt van verbazing. 

Een typisch sociale gevangenis

Als sociale gevangenis was het doel van de Bijlmerbajes om gevangenen te resocialiseren. Er waren geen tralies en het normale leven werd zoveel mogelijk nagebootst. Tijdens het evenement ‘ De Maaltuin’ duiken gasten in het leven dat de gevangenen destijds hadden en krijgen ze mee hoe zij de gevangenis beleefden. Ook wordt er in de verhalen van de cipiers gedoken. Door middel van kunst en creativiteit worden bezoekers meegezogen in de vele gebeurtenissen van destijds. De route loopt deze editie door het hoofdgebouw, langs de check-in, courtyard en wasruimte. Hier bevinden zich onder andere rauwe, gestripte ruimtes die voor de gelegenheid voorzien worden van passende aankleding zoals aan elkaar geknoopte lakens, tralies en de vele celdeuren. Zo krijgen bezoekers de volledige ervaring.

Diner bij de bijlmerbajes


Geen klassiek ‘bajesmenu’ 

De maaltuin kent vele edities. En nu dus ook in de Bijlmerbajes. De Maaltuin wil haar gasten altijd kennis laten maken met gerechten geïnspireerd op de plek waar de editie neerstrijkt. Nu staat het eten in de gevangenis niet bepaald bekend om zijn hoge kwaliteit, maar geen zorgen, er staat geen water en droog brood op het menu. De gerechten zijn geïnspireerd op typisch gevangeniseten, maar worden in een modern en culinair jasje gestoken.

Wat kan je wel verwachten: bijvoorbeeld bijzonder lekker, sappig stoofvlees van kalf. Gemaakt met een kruiden mousseline dat uren heeft gegaard en een heerlijke rode bietensoep. Deze lekkere gerechten worden niet zomaar voorgeschoteld, gasten moeten natuurlijk wel een écht gevangenis diner ervaren. Om te voelen hoe het is om een ‘bajesklant’ te zijn, mogen gasten hun soep zelf ophalen. Het stoofvlees wordt op een typische manier geserveerd: direct uit stoere, grote pannen. Het is en blijft nu eenmaal de Bijlmerbajes.

Over De Maaltuin

Afgelopen week was ik aanwezig bij de de exclusieve pre tasting van de Maaltuin in de Bijlmerbajes! Het was een ervaring! Tijdens dit culinaire evenement maakte ik kennis met de bijzondere verhalen van deze historische locatie. Maar zagen ook hoe de Bijlmerbajes nu plaats gaat maken voor een woonwijk. Ook kregen een heerlijk diner, dit was niet het diner zoals deze vanaf 22 juni zal worden geserveerd, maar het idee qua gerechten zal blijven. Het diner vond plaats in de oude wasserij van de Bijlmerbajes en tijdens het heerlijke eten, de wijntjes en cocktails was er live muziek.

Deze avond was een ware ervaring en ik kan alleen maar aangeven dat wanneer je van dineren op een aparte plek houdt, als je graag verhalen hoort en in de geschiedenis wil duiken, als je van een avondje entertainment met eten en muziek houdt dat de Maaltuin de plek is om naar toe te gaan.

Reserveer je kaarten nu alvast
 

Data: 22 juni – 23 juli (donderdagen tot en met zondagen)

Tijden: 18:00 – 22:00

Ticketprijs: €109,95

Meer data’s en locaties van de Maaltuin

Paleis Soestdijk: 18 mei – 18 juni (is al gaande)
Vliegbasis Soesterberg: 1 juni – 9 juli 
Bijlmerbajes: 22 juni – 23 juli
Slot Zuylen: 13 juli – 6 augustus
Muiderslot: 27 juli – 13 augustus 
Trompenburg Tuinen: 10 augustus – 28 augustus
Landgoed Vollenhoven: 14 september – 8 oktober 

handtekening Lodi blogger en copywriter

Beeldbank De Maaltuin, lodiblogt/ pers event Miss Publicity

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept