Is jouw badkamer kindvriendelijk genoeg?

Is jouw badkamer kindvriendelijk?

Is jouw badkamer kindvriendelijk? Wanneer er een baby in het gezin komt, begint de veiligheid in huis ook. Traphekjes, sloten op de aanrechtkastjes en deurstoppers. Maar de badkamer, heb je daar ook aan gedacht?

Een kindvriendelijk huis

Heb je kleine kinderen, dan is je huis vaak wel kindvriendelijk ingericht. Je denkt aan deurstoppers en traphekjes en zet waspoeder en andere schoonmaak spullen veilige op afstand. Maar je badkamer, denk je daar ook aan? Een badkamer dient kindvriendelijk te zijn. Jonge kinderen dienen veilig te kunnen douchen. Struikelen en uitglijden zijn wel de meest voorkomende risico’s. Een inloopdouche is in veel opzichten een veilige oplossing, maar waar moet je nog meer rekening mee houden in de badkamer?

Een inloopdouche

Met een douchewand en douchedeur wordt de doucheruimte afgescheiden. De kwaliteit wordt bepaald door met name de glasdikte. Douchewanden en douchedeuren zijn er in verschillende glasdiktes. Tegenwoordig is 8 of 10mm veiligheidsglas gebruikelijk. Een glaswand van 10mm is sterker en steviger. Gehard veiligheidsglas is vele malen sterker dan normaal glas, en als het springt, worden het kleine brokjes in plaats van scherven. Er zijn verschillende soorten gehard glas, zoals helder en mat glas. Inloopdouches hebben geen drempel. Dit is een groot voordeel voor senioren en kleine kinderen. De kans op een val wordt kleiner en dat geeft een veilig gevoel.

badkamers kindvriendelijker maken
foto Megadumptiel

Verbranding door heet water

Verbranding door heet water kan voorkomen worden met een temperatuurbegrenzer. Dankzij de begrenzer wordt het water nooit warmer dan 38 graden. Dat is een goede gemiddelde temperatuur voor bijvoorbeeld onder de douche en in bad. Er dient een extra knop in gedrukt te worden om de kraan warmer te kunnen zetten. Veilig is de thermostaatkraan die voorzien is van een koude behuizing. Deze technologie zorgt ervoor dat het hete water in de kraan volledig wordt omspoeld door koud water, waardoor de buitenzijde van de kraan nooit warmer wordt dan de ingestelde temperatuur. Op deze wijze wordt de thermostaatkraan niet te heet om eventueel vast te pakken.

Zorg voor antislip in de badkamer

De vloer van een badkamer kan door vocht glad worden. Zorg er daarom voor dat de vloer voorzien is van een antislip coating of keramische tegels met een matte afwerking zodat de kans op uitglijden verkleint. Vermijd het gebruik van losse badmatjes op de badkamervloer. Deze verhogen het valrisico. Veel badkamers zijn voorzien van badkamermeubilair. Voorkom daarbij rechte hoeken en kies voor meubels met afgeronde hoeken.

Zorg dat de badkamer opgeruimd is

Een ongeluk is zo gebeurt. Zorg dat een badkamer altijd opgeruimd is. Laat geen voorwerpen in de badkamer rondslingeren die gevaarlijk zijn voor een kind. Denk daarbij aan een schaar, pincet of haarspelden, maar ook aan waspoeder of parfum.

Wat heb ik zelf in de badkamer?

Toen de kinderen klein waren, hadden we nog onze oude badkamer en met hun komst wisten we niet hoe snel we dit moeten aanpakken. Het bad ging er uit en er kwam een inloopdouche in met glazen deur. Ook hebben we een temperatuurbegrenzer op de douchekraan. Je denkt er misschien niet meteen aan bij het huis kindvriendelijke maken, maar als de kinderen een beetje beginnen te lopen is het goed om eens te kijk of hier nog veranderingen moeten komen.

Lees ook: Wat is nu de ideale badkamer voor het hele gezin.

foto pixabay/ disclaimer

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

3 reacties

 1. zegt:

  Toen onze kinderen klein waren hadden we een bakamer die kindvriendelijk te noemen was. Er zat een temperatuurregelaar op de kraan en de drempel naar de douche was minimaal.
  In ons nieuwe huis zaten dit soort dingen er standaard in. Dus eigenlijk weet ik niet beter.

  1. zegt:

   Eigenlijk alleen maar goed dat het er standaard in zit, wij hebben pas sinds de nieuwe badkamer een temperatuurregelaar en schrok eigenlijk toen ik besefte dat we dit niet hadden toen de jongens klein waren, gelukkig is er nooit iets gebeurd, maar toch was wel iets om naar te kijken achteraf gezien.

 2. Goed om hier aandacht aan te besteden, omdat het inderdaad een ruimte is waar je neit gelijk aan denkt misschien. Hier hebben we de meeste standaard dingen wel voor elkaar, zoals een begrenzer en matte, wat ruwe tegels op de vloer.

  echter zijn we niet zo voorzichtig om alle hoeken ‘af te tapen’. Discussie waardig natuurlijk haha, maar alles voorkomen kun je ook niet. En dan leren ze toch dat ze uit moeten kijken platweg gezegd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept