Auto op de zaak zetten: de voordelen op een rijtje

Auto op de zaak zetten? Moet je dit nu wel of niet doen? Je leest het hier.

Als ondernemer kom je voor heel veel verschillende keuzes te staan. Het fijne is dat sommige beslissingen tevens een groot financieel voordeel kunnen hebben. Laat je bijvoorbeeld je auto op de zaak zetten of blijf je deze toch privé reden? Dat is geen makkelijk te nemen beslissing. Bovendien is het ook van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Hoeveel kilometers rij je jaarlijks privé en zakelijk? Welke auto kies je? En zo zijn er nog véél meer factoren die van belang zijn. Nu zou je natuurlijk het financiële deel uit kunnen laten zoeken door een boekhouder of accountant, maar het is stiekem ook wel leuk om zelf al wat op onderzoek te gaan.

Want waarom zou je jouw auto op de zaak kopen? Welke voordelen levert het op? We zetten in dit artikel de belangrijkste op een rijtje.

Heel interessant bij vooral zakelijk rijden

Als je een auto op de zaak koopt, dan moet je ook kunnen aantonen dat je inderdaad de meeste kilometers zakelijk rijdt. Je mag privé met de auto rijden, maar dit mag niet meer dan 500 kilometer per jaar zijn. En hier ben je heel snel aan als je regelmatig grotere afstanden aflegt. Als je meer dan die 500 kilometer rijdt, moet je bijtelling gaan betalen. Hoeveel dit extra gaat kosten, kan het best berekend worden door een accountant.

Maar stel, je woont in een dorp en doet bijna alles op de fiets. Alleen voor zakelijke afspraken (de langere ritten) pak je de auto. In dat geval zal je waarschijnlijk geen problemen ervaren om onder die 500 kilometer per jaar te blijven. Zo wordt zakelijk rijden een stuk interessanter.

Maar waarom is het fiscaal interessant om de auto op de zaak te zetten? Dit heeft vooral te maken met de afschrijfbare kosten. Omdat de wagen voortaan als bedrijfsmiddel wordt gebruikt, mag je de gemaakte kosten aftrekken van de belastbare winst. Dat geldt voor alle kosten die met de auto te maken hebben. Zelfs met de brandstof. Dat betekent dat je onder de streep veel minder belasting hoeft te betalen.

Wel of niet zakelijk rijden?

Maar wat is nu de beste keuze? Om te bepalen of zakelijk rijden interessant is, moet je eerst goed bedenken hoe je dit voor je ziet. Het antwoord op deze vraag is namelijk van heel veel verschillende factoren afhankelijk.

Bedenk in elk geval goed of je het ziet zitten om alle ritten te registreren. Dit geldt met name wanneer je ook veel privé met de auto rijdt. Dat levert immers veel extra administratieve rompslomp op. Heb je ook nog eens een zeer dure auto? Dan betaal je

alleen maar extra bijtelling en valt het financiële voordeel van zakelijk rijden vrijwel in het niet.

Twijfel je nog steeds? Laat dan een berekening uitvoeren door een accountant. Zij kunnen op basis van jouw gegevens al snel ontdekken of een auto op de zaak kopen een goed is. 

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept