gezin lekkernijen
Eten en drinken Gezin

De leukste lekkernijen die je met het gezin kan maken.

Een manier om jezelf en gezin wat op te warmen deze dagen is door gezamenlijk je eigen toetjes of lekkernijen te maken. Vinden jouw kinderen het ook leuk om jou te helpen in de keuken? Vandaag deel ik leuke tips voor lekkernijen die makkelijk met kinderen te maken zijn.

Samen met het gezin

Alhoewel de supermarkten tegenwoordig vol liggen met de meest uitgebreide lekkernijen en toetjes die er verrukkelijk uitzien, blijft er toch niks leuker dan je eigen toetjes te maken. Het is vooral leuk om hierbij je gezin te betrekken, zodat ook de kinderen kunnen zien hoe je op een eenvoudige manier toch wat lekkers kan maken als toetje voor na het eten.

Kinderijs maken

Het klinkt eenvoudig en dat is het zeker ook. Het enige wat je nodig hebt om kinderijsjes te maken zijn houten stokjes en wat kleine kinderyoghurtjes. Toch vinden de kinderen het vaak leuk, omdat ze kunnen zien hoe makkelijk het is om een ijsje te maken. Als je eerst open je de yoghurtjes waarna je de stokjes erin prikt. Zet de yoghurtjes nu voor 24 uur in de koelkast en voilà, een leuk kinderijsje is geboren.

Ingrediënten:

 • Kinderyoghurtjes
 • Houten steeltjes (of oude ijsstokjes)

Fruit met een ongezond laagje

Dit toetjes is gezond met een klein laagje ongezond eroverheen. Het is eenvoudig te maken en kost zeker niet veel moeite, terwijl de kinderen het schitterend vinden om te doen.

Zorg dat je een kommetje chocola hebt (bij voorkeur een kommetjes gesmolten chocola en geen chocolade melk of poeder). Neem een banaan, aardbei of zelf stukje appel en dompel ze in de chocolade. Leg de chocolade overgoten fruit daarna in de koelkast. Een paar uur later heb je een heerlijk chocolade fruit toetje. Je kan ook nog sprinkles, gekleurde hagelslag toevoegen eraan voordat je het in de koelkast legt.

Ingrediënten

 • Gesmolten chocolade
 • Fruit (aardbei, banaan of bijna elk andere soort fruit)
 • Optioneel: hagelslag of sprinkles

De leukst koekjes bakken met kinderen

Het is altijd optioneel om ook je eigen koekjes te bakken. Dit een leuke  bezigheid voor het gezin en het is eenvoudig te maken. Het is extra leuk voor de kinderen als je de koekjes met glazuur maakt. De figuur van de koekjes kan je zelf bepalen doormiddel van bakfiguurtjes.

Doe de tarwe bloem in een kommetje en doe er roomboter en kaneel bij. Begin nu met het mixen en kneden totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Laat het daarna rusten voor ongeveer 30 min in de koelkast (wikkel het deeg wel aluminiumfolie van tevoren). Na 30 minuten kan het eruit halen en moet je het deeg uitrollen met een deegroller tot een lap van ongeveer 2 cm dik. Gebruik nu de bakvormpjes om de figuurtjes te snijden en leg deze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe ze nu in de oven met ongeveer 170 graden en na ongeveer 15 min haal je de koekjes er goudbruin uit. Het glazuur maak je doormiddel van 100 gram poedersuiker en ongeveer 1 eetlepel vloeistof (dit kan limonade, melk of andere smaakextract zijn). Zorg ervoor dat de verhouding van poedersuiker en vloeistof in verhouding blijft anders wordt het te waterig.

Ingrediënten

 • Poedersuiker (100 gram)
 • Eetbare vloeistof (1 theelepel: limonade, water, melk of fruitextract)
 • kaneel
 • Tarwebloem (130 gram)
 • Roomboter (120)
 • Bakvorm

gezin

Dit zijn eenvoudige lekkernijen maar zoek je misschien nog meer inspiratie? Bekijk dan even mijn blog over waar jij het best inspiratie kan halen voor het koken.

De benodigdheden die je voor dit soort thuisgemaakte lekkernijen & toetjes nodig hebt, zijn vooral je alledaagse keukengerei en tafel benodigdheden. Als je nog opzoek bent naar wat extra bestek of andere kleine keukenbenodigdheden kan je een kijkje nemen op shopalike.nl, waar je dit goedkoop kan vinden.

foto’s pixabay/ samenwerking

Meer artikelen

26 thoughts on “De leukste lekkernijen die je met het gezin kan maken.”

 1. Heerlijk koken met kinderen! Bij mij waren ze dol op zelf pannenkoeken bakken en koekjes maken. Zou het door de gespeel in de keuken komen dat ze nu allebij heerlijk kunenn koken?

 2. Geweldig, wij betrekken onze dochters ook vaak in de keuken. Ook nu ze nog jong zijn (2 en 3). Ze vinden het zelf erg leuk en zijn handige hulpjes tijdens het snijden van de champignons 😉 Maar koekjes en cake bakken vinden ze natuurlijk het allerleukst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.