Al vaker deelde ik recepten met Marlene® appels en hoewel er natuurlijk zoveel soorten appels zijn, zijn de appels van Marlene® erg lekker.  Marlene® appels zijn niet alleen heerlijk om zo van te genieten, maar zijn ook uitstekend culinair inzetbaar. Daarom ontwikkelde topchef Wally Bosman (ex restaurant Toscanini) een voortreffelijk paasbrunch met Marlene® appels, perfect voor de Paasdagen. Een menu dat met een kleine aanpassing zelfs geheel vegetarisch kan worden geserveerd. Na een voorgerecht met een salade en frisse Granny Smith, volgt een klassieke risotto met Sudtiröler speck en Red Delicious Marlene® appel. Voor het toetje koos hij Apfelstrudel met Golden Delicious. Kom maar op met die paasbrunch!

paasbrunch

Wat maakt Marlene® appels zo bijzonder?

Het aroma en de smaak van Marlene® appels worden gevormd het unieke klimaat van Zuid-Tirol. Met meer dan 300 dagen zonneschijn en 2.000 uren zon per jaar, kunnen de appels hier perfect rijp worden. Bovendien zorgt het grote verschil in dag- en nacht temperatuur voor een perfecte zoet-zuurbalans in de appels, wat resulteert in een knapperige beet en de schitterende kleur. Kortom de geografische ligging aan de zuidkant van de Alpen in combinatie met het Mediterrane klimaat geven de appels hun unieke en heerlijke smaak. Daardoor is Zuid-Tirol de meest uitgestrekte Europese regio waar appels worden geteeld en derhalve een waar paradijs voor liefhebbers van appels.

De paasbrunch

Doen jullie nog iets speciaals met de paasbrunch? Wij verstoppen nog steeds een paar chocolade eieren in de tuin. Ook maken we een uitgebreide paasbrunch. Daarom was ik wel heel blij met deze recepten van Topchef Wally Bosman. Zo kom ik eens met iets anders als paasbrunch en door dat het ook nog gezond is met appels, komen we ook gewoon aan onze gezonde producten. Dat mag wel met al die extra chocolade die we deze dagen snoepen.

Voorgerecht: Salade van raddichio, Marlene® Granny Smith appel, speck, asiago kaas en hazelnoot

Ingrediënten voor 4 personen

• 2 raddicchio chioggia
• 1 raddichio tardivo
• 1 Marlene® appel Granny Smith
• 1 rode ui
• 1 el geroosterde hazelnoten
• 150 gram asiago kaas
• 80 gram Sudtiröler Speck fijn gesneden (dit vervangen door vegetarische speckjes voor de vegetarische versie)
• appel azijn
• olijfolie
• mosterd
• peper & zout

Bereidingswijze

  • Maak een vinaigrette van de olijfolie, appel azijn, mosterd, peper en zout.
  • Snij de asiago kaas in kleine blokjes en leg apart.
  • Rooster de hazelnoten ongeveer 10 minuten op 140 graden tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen en snij in grove stukjes. Vermeng met wat zout en wat druppeltjes olijfolie
  • Fruit lichtjes in een koekenpan de rode ui en de Sudtiröler speck en voeg toe aan de dressing.
  • Snij de radicchio tardivo en de chioggia fijn en vermeng met de asiago kaas, wat hazelnoten en de dressing.

ps:

  • Raddichio is een bittere sla.
  • Je kunt de Asiago kaas ook vervangen door een stukje Parmezaanse kaas.
  • De Tyroler Spreck is vaak te koop bij Aldi, maar als je hem niet kunt vinden kan je natuurlijk ook gewone spekjes gebruiken.

 

Hoofdgerecht: Risotto met Marlene® appel en venkelworst

Ingrediënten, voor 4 personen

• 300 gram arborio rijst
• 600 gram Marlene® Red Delicious appel geschild en in blokjes
• 1 grote ui
• twee verse venkel worsten (vervangen door vegetarische worst, voor een vegetarische risotto.
• 125 ml droge witte wijn
• klont roomboter
• 1,2 liter kippen bouillon
• 15 gram grano padano
• 1 witlof
• olijfolie

Bereidingswijze

  • Snij de worst in stukjes en bak mooi goudbruin in een pan met 1 eetlepel olie. Blijf regelmatig roeren, terwijl je de appel in blokjes van ½ cm snijdt  en de uien pelt en snippert.
  • Doe de ui bij de plakjes worst, blijf regelmatig roeren en fruit lichtjes verder tot de ui glazig is.
  • Laat de bouillon ondertussen in een andere pan op laag vuur pruttelen. Voeg de rijst toe bij de ui en worst en roer 2 minuten en giet de wijn in de pan. Laat de wijn inkoken.
    Schep er dan steeds wat soeplepels bouillon bij en blijf tussendoor telkens roeren tot alle vocht geabsorbeerd is.
  • Blijf dit ongeveer 20 minuten doen tot de rijst gaar en smeuïg is, maar nog wel beet heeft. Voeg de blokjes appel halverwege het garingsproces toe aan de rijst.
  • Snij de witlof in smalle reepjes, roer ze met de boter en grano padano door de risotto, proef en breng op smaak met wat peper.

 paasbrunch

 

Nagerecht: Marlene® Apfelstrudel met malaga ijs

Ingrediënten, voor 4 personen

• 6 vellen filodeeg
• 1 Marlene® Golden Delicious appel
• 1 el suiker
• 1 tl kaneelpoeder
• 1 vanille stokje
• 1 el geroosterde pijnboompitten
• klont roomboter
• 1 citroen
• poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 210 graden. Laat de boter in een klein pannetje op laag vuur smelten. Schil de appel en snijd in hele kleine blokjes. Meng de appel in een kom met de suiker, paar druppels sap en schil van ½ citroen, pijnboompitten, merg van vanille en kaneelpoeder.
  • Trek een vel filodeeg los van de andere vellen en leg hem op een – met bakpapier bekleed – bakblik.
  • Bestrijk met wat gesmolten boter en schep wat appelvulling op het filodeeg. Vorm de appels tot een smalle strook en rol het filodeeg zo strak mogelijk op tot een rol.
  • Bak ze circa 15 minuten in de oven. Laat iets afkoelen, bestrooi royaal met poedersuiker en serveer met malaga of vanille ijs

paasbrunch

Meer Marlene appels

Al vaker mocht ik Marlene appels ontvangen en maakte hier bijvoorbeeld appelbrood of chocolade appeltaartjes mee. Misschien heb je onlangs ook wel de reclame van deze appels op televisie gezien. ‘Marlene dochter van de Alpen’. De appel wordt steeds populairder en hier thuis snappen we dit wel. De smaak van de appel is vol en erg lekker. De appels koop je bij de gespecialiseerde groenteman. Voor meer informatie neem eens een kijkje op de site. Geen groenteman in de buurt. Een ander merk appel is natuurlijk ook prima, let dan even op welke appel gebruikt is in het recept.

Doen jullie nog iets speciaals met de paasbrunch?

#foto’s persbericht

25 Comments on Met Marlene appels uit Zuid-Tirol wordt de Paasbrunch een eitje

  1. Wat leuk! De naam zegt mij inderdaad wel wat. Ik ga een frisse lentequiche maken met zoete puntparika en nog veel meer ingrediënten. En een Mimosa-cocktail vooraf. Zin in. Jouw recepten zijn ook heel inspirerend overigens.

  2. Ik kan mij ook niet direct herinneren dat ik deze al in de supermarket heb gezien. Moet straks toch nog gaan dus zal eens zien of ze bij ons ook die Marlene appels hebben.

  3. Dat nagerecht ziet er enorm lekker uit! Ik heb de appels hier ook nog niet gezien moet ik zeggen, maar wij hebben hier ook maar een kleine Albert Heijn om de hoek dus hun aanbod is sowieso wat klein…

  4. Wat leuk dat je zelf een uitgebreide paasbrunch maakt. De apfelstrudels lijken me overheerlijk! Gelukkig zijn wij uitgenodigd voor een brunch dus ik hoef niks. Voor de tweede paasdag zijn we lekker met zn drietjes en doen we behalve brood in bloemvorm en eieren zoeken als het weer het toelaat, niets bijzonders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *