Met de auto op vakantie naar Zwitserland

Met de auto op vakantie naar Zwitserland- handige tips

Ga jij deze zomer met de auto op vakantie naar Zwitserland, dan heb ik tips voor je wat je kan doen in Berner Oberland. Want ook al beginnen de scholen bijna weer. Als jij niet vast zit aan de schoolvakanties, komen deze handige tips voor een autovakantie misschien nog van pas.

Reizen naar Zwitserland met de auto

Net als vorig jaar besloten we deze zomervakantie op het laatste moment naar Zwitserland te gaan. We hadden nog niets gepland en hebben lang gewacht om te zien wat mogelijk was in deze vakantie. Dat we met de auto op vakantie zouden gaan, stond voor ons vast, alleen de lokatie was nog onzeker. Vorig jaar kampeerden we drie weken in Wallis, dat was ons goed bevallen, deze keer besloten we naar Berner Oberland te gaan. En wel naar het plaatsje Innertkirchen.

Op vakantie met de auto naar Zwitserland

Een vakantie naar Zwitserland is prima te doen met de auto. Het is ongeveer 800 kilometer vanaf Utrecht. Momenteel zijn er wel veel wegwerkzaamheden in Duitsland, check naast alle Corona reis regels, dus ook even de meest gunstige route voor vertrek of hou rekening met drukte en files op de wegen naar Zwitserland.

Berner Oberland Zwitserland

Goed, terug naar Berner Oberland. Berner Oberland is het alpine gebied in het kanton Bern in Zwitserland. Het omvat de regio’s van het Thuner- en Brienzersee en de zuidelijk daarvan gelegen kantondelen. Het Berner Oberland is een populaire bestemming voor toeristen en daarom ook voor ons. Het weer kan wisselvallig zijn, zo ook dit jaar. ’s Avonds en ’s nachts hadden we regelmatig regen, overdag was het droog en warm.

Met de auto op vakantie naar Zwitserland- handige tips

Wat is er allemaal te doen?

Onze vakanties bestaan uit wandelen in de bergen en klimmen. Berner Oberland Is een perfecte plek om te sportklimmen en dat hebben we dan ook veelvuldig gedaan. Naast lange en korte wandelingen hebben we ook mooie watervallen, kloven en steden bezocht, daarom hierbij een paar leuke tips:

Een dagje Thun

Bij wandelen denk je in Zwitserland al snel aan wandelen in de bergen, maar in de stad Thun kan je ook ontzettend leuk rondlopen. In Thun vind je een historische stadskern, de Schlossberg met zijn imposante Thunder burcht, de benedenstad, de Hauptgasse en de Bälliz. In Thun vind je twee historische, houten overdekte voetgangersbruggen en het schilderachtige Raadhuisplein. Het is een liefelijk plaatstje om te bezoeken.

De Aareschlucht

De Aareschlucht is een kloof die is uitgesleten door de rivier de Aare. Deze prachtige kloof ligt bij Meiringen in  Zwitserland. De lengte van de kloof bedraagt 1400 meter; op het smalste punt is de kloof een meter breed. Het hoogste gedeelte van de kloof is 180 meter boven de rivier. De kloof is te bereiken via twee kanten, de west kant vanaf Meiringen en de oost kant vanaf Innertkirchen. Het is prachtig om door heen te lopen, hou er wel rekening mee dat je nat kan worden van al het opspattende water en water wat van de rosten afloopt.

Het Sherlock Holmes museum in Meiringen en een wandeling naar de Reichenbachfall

Meiringen in Zwitserland is onder anderen bekend door de Reichenbachwaterval, hier kan je lopend naar toe (de stijle wandeling duurt ongeveer drie kwartier tot een uur) of met een kabelbaan. Bij deze waterval zou het door Arthur Conan Doyle bedachte romanpersonage Sherlock Holmes samen met Professor Moriarty op 4 mei 1891 naar beneden gestort zijn. Holmes overleefde echter en maakte van de gelegenheid gebruik om zijn dood te ensceneren, zodat hij zeker wist dat handlangers van Moriaty hem niet alsnog zouden vermoorden. Op de plek waar de worsteling tussen de twee zou hebben plaatsgevonden, is een kleine plaquette geplaatst.

Leuk is het om voor dat je deze wandeling gaat lopen, eerst in Meiringen het Sherlock Holmes-museum gaat bezoeken. Dit museum zie je meteen zodra je Meiringen binnenkomt, er staat een standbeeld van Sherlock Holmes. In dit museum zie en lees je alles over het personage Sherlock Holmes en het verhaal over de Reichenbachfall.

Wandelen langs Thunersee in Spiez

Wandelen in de bergen vind ik leuk, maar een dagje niet te stijl is ook een verademing en dan is de acht kilometer rondwandeling in Spiez een aanrader. Tijdens de wandeling loop je langs de pittoreske baai aan het diepblauwe meer van Thun, zie je het historische kasteel, de wijngaarden en een indrukwekkend bergpanorama. Onderweg vind je genoeg restaurants om even wat te eten en te drinken. Een ontspannen wandeling met prachtige uitzichten.

Rosenlauischlucht

Was de Aareschlucht prachtig, dan is de Roselauischlucht misschien nog wel mooier. Lastiger te bereiken omdat je hiervoor eerst een bergpas op moet rijden en dus veel minder toeristisch dan zijn grote broer in Meiringen, maar net zo een imposante kloof met enorme watervallen, grotten en rotsuitsnijdingen.

Alpbachschlucht in Meiringen

En ook de volgende korte wandeling was naar een prachtige kloof, namelijk de Alpbachschlucht in Meiringen. Een kloof met uitzicht. Een wandeling van een uur, waarbij je naar boven loopt via een rotspad met kabels en traptreden. Een leuke en mooie wandeling met aan het einde van het rotsachtige pad een uitkijkplatform dat zes meter boven de rand van de kloof uitsteekt.

Een dagje Interlaken, met het liefst een bezoek aan Jungfraujoch

In Berner Oberland in Zwitserland kan je ontzettend veel wandelen, zo ook in het gebied rondom Interlaken. De mooiste wandeling is natuurlijk boven bij de Jungfraujoch. Hier kom je met de Jungfraubahn, een zogenaamde tandradbaan waarmee je vanuit Kleine Scheidegg (2.061 m) door een 7 kilometer lange tunnel door de Eiger en de Mönch kunt reizen. De prijzen van dit baantje, maar ook de andere treinritjes hier zijn ontzettend duur, dus weet van te voren goed wat je wil gaan doen. Vanuit Interlaken heb je prachtig zicht op de Jungfrau, mits je goed weer hebt.

Thun
Met de auto op vakantie naar Zwitserland- handige tips
Aareschlucht
Sherlock Holmes in Meiringen
Met de auto op vakantie naar Zwitserland- handige tips
Spiez

Controleer je autoverzekering voordat je naar Zwitserland gaat

Naast leuke tips ook een handige tip in dit artikel, want wanneer je op vakantie gaat met de auto -of dit nu Zwitserland is of een ander land-, ga altijd goed voorbereid en goed verzekerd op vakantie. Voor je gaat, ga eerst je autoverzekering berekenen, dit kan je heel goed zelf doen en wanneer je kijkt bij goedkope autoverzekering zal je zien dat het goed betaalbaar is ook. Goed voorbereid op weg, scheelt een hoop ellende en verhoogt het vakantiegevoel.

Controleer ook de reismogelijkheden

Wij kozen dit jaar bewust voor Zwitserland als vakantiebestemming, omdat de voorzieningen hier ook in Corona tijd erg goed zijn. Wij zochten niet de toeristische plekken op en in de Zwitserse alpen, heb je de ruimte die je zoekt. Maar wil jij bijvoorbeeld op vakantie naar Frankrijk: waar moet je aan denken? Check van te voren het vakantieland waar jij heen wil en check je autoverzekering!

foto’s lodiblogt/ samenwerking

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept