Effectief kalkaanslag bestrijden

effectief kalkaanslag bestrijden in de badkamer, tips

Kalkaanslag is de grootste vijand van vele badkamers. Het ziet er niet fris uit, is moeilijk weg te halen, en lijkt binnen enkele dagen weer terug te komen. Daarom willen veel mensen ook op zoek naar een effectieve oplossing, waardoor ze niet elke week hun hele badkamer opnieuw onder handen moeten nemen. Een veelgenoemde oplossing is om het kalk in het water te behandelen of uit het water weg te filteren. Daar zijn echter veel opties voor! Wij bespreken de verschillende mogelijkheden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. 

Kalk magnetisch bewerken

Kalkaanslag bestrijden door middel van magneten is een methode die eigenlijk voor veel teleurstelling zorgt. Het idee is dat het water met behulp van magnetische velden kan worden onthard. De reden voor de populariteit van deze methode is vaak prijsgerelateerd: de magnetische filtermethode is inderdaad niet duur, maar evenzogoed toch teleurstellend! Magneten inzetten tegen kalk is namelijk vrijwel alleen effectief in specifieke industriële omstandigheden met een vaste waterstroom, temperatuur en watersamenstelling. Voor normaal watergebruik in een huishouden, is deze apparatuur niet bijzonder nuttig. 

Kalk verwijderen door ionenwisseling met zout

De tweede optie is om het water met behulp van ionenwisseling met  zout te behandelen. Dit werkt door de kalkdeeltjes, calcium en magnesium, om te wisselen met natrium. Natrium voelt zacht aan en slaat niet aan zoals calcium en magnesium. Kalk uit het water halen door middel van zout is dus effectief, maar helaas zijn er ook enkele nadelen. Allereerst wordt de smaak van het water vaak negatief beïnvloed. Ook kan het water door de hoeveelheid natrium juist te zacht worden, waardoor er allerlei nieuwe problemen ontstaan. Slap en futloos haar is een probleem wat vaak terugkomt, of een badkamervloer die veel te glad is. Ook wordt het bijvullen van het apparaat en het extra water gebruik als vervelend ervaren.  

Kalk met keramische parels kristalliseren

De laatste optie tegen kalkaanslag, is om het water met behulp van een keramische waterontharder te behandelen. Dit gaat iets anders in zijn werk dan de andere twee opties! Bij het gebruiken van een keramische waterontharder blijven de kalkdeeltjes namelijk wel aanwezig in het water, maar zijn ze een stukje groter. Hierdoor kunnen ze zich niet meer in de poriën van bijvoorbeeld tegels hechten, en wordt het een stuk makkelijker om te verwijderen. Met deze methode heb je geen werk aan het apparaat en blijven de gezonde mineralen in het water. Toch hoef je geen moeite te doen om tegels en sanitair te boenen, want met een natte doek veeg je de opgedroogde kalk gemakkelijk weg. 

Aan jou de keuze

Dit zijn een aantal verschillen tussen deze drie soorten kalkontharder. Wij kunnen de magnetische methode niet aanraden, omdat deze simpelweg niet effectief is. De andere twee methodes zijn beide effectief, maar hebben verschillende voor- en nadelen. Het is dus aan jou om te kiezen welke methode je het prettigst lijkt! Als je er nog niet helemaal uit bent, dan kun je altijd nog even verder online kijken. Daar is nog veel meer informatie over beide systemen te vinden!

Meer badkamer? Hier vind je inspiratie voor het interieur van verschillende badkamers

gastblog op lodiblogt

foto lodiblogt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept