Het preHistorisch Dorp- Echte historie met echte mensen

het prehistorisch dorp in Eindhoven

Leer vechten als een Viking, praat met historische bewoners en laat zien of jij een everzwijn kan raken met een speer. In het preHistorisch Dorp in Eindhoven beleef je het verleden door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Dit openlucht museum is echt een doe, zie, leer en beleef plek en bestaat dit jaar 40 jaar! Lees hier alles over dit museum en ontdek wat er allemaal op de planning staat dit jaar.

Het preHistorisch Dorp

Hoe leuk is het om de historie van Nederland van dichtbij te kunnen zien, waarbij je niet allen leert over deze historie, maar ook mee kan doen aan activiteiten uit die tijd. Het preHistorisch Dorp in Eindhoven is de plek waar je alles leert over de geschiedenis. Ga op ontdekkingstocht, beleef het verleden, luister naar spannende verhalen en ontdek.

openluchtmuseum

Doen, leren en beleven

Het preHistorisch Dorp is een openlucht museum, die je op eigen gelegenheid kan ontdekken. Er staan informatieborden, waar je alles kan lezen over de geschiedenis en historie van Nederland. Ga zelf op avontuur, beleef de historie en luister naar de spannende verhalen van de historische bewonder. Onderweg zie je ‘doe borden’, waar je een activiteit kan doen.

van de tijd van de eerste jagers tot de tachtigjarige oorlog

Van de tijd van de jagers & verzamelaars tot de tachtigjarige Oorlog

Je loopt het preHistorisch Dorp binnen via het Tolhuys en slaat dan meteen op het marktplein. De route begint rechts om naar de tijd van de jagers & verzamelaars. Hier zie je als eerst het jagerskamp, waar je een hut kan bouwen of vuur kan maken. Hoe zit het met jouw jachtinstinct? Kan jij met een speer een zwijn raken?

hoe is jouw jachtinstinct

Tijd van de eerste boeren

Vervolgens loop je naar de ‘Tijd van de eerste boeren’, waar je muziek kan maken of een amulet om je te beschermen tegen ziektes of slechte geesten. Maar ook kan je hier graan malen. Speel in de heemtuin of ga bij warm weer kano varen. Loop ook zeker even door de schapenboerderij en kijk bij het kleine huis en de werkschuurtjes.

tijd van de boeren

Inheems-Romeinse tijd

Via de schapen boerderij en de varkenskraal loop je door naar de Romeinse tijd. Hier kan je zien hoe rookovens werken, kan je hout hakken, pennen slaan (om houten balken aan elkaar vast te maken) of kan jij misschien de Romeinse cijfers ontcijferen? Klim op de trap van het poortgebouw en ontdek hoe men in de tijd van de Romeinen de vijand aan konden zien komen.

De tijd van Franken & Vikingen

Na het zien van de serie Vikings, waren we reuze benieuwd naar de tijd van de Franken & Vikingen. Hier kan je leren boogschieten bij de boogbaan en pak een zwaard op en leer zwaardvechten. Maar laat ook je hersens kraken tijdens een van de spellen die je terug vind in de Adelijke hoeve. Zie hier ook de gevecht schilden hangen, een speer en zwaard. En leer alles over broodbakken in een broodoven.

Boogschieten us een van de activiteiten die je kan doen in het preHistorisch Dorp

Tijd van de handel & steden

En dan loop je terug richting het marktplein. Leer hier in het Ambachtenhuis wol vilten, touw maken of andere middeleeuwse werkjes en kijk hoe de smid in de smederij aan het werk is op het marktplein.

De tachtigjarige Oorlog

Op het marktplein kunnen kinderen even spelen in het zand, tenslotte hadden ze tijdens de tachtigjarige oorlog ook wel eens een staakt-het-vuren. Loop ook nog even langs de pottenbakkersoven. Maak een wapenschild of ga nog even steltlopen. Honger en dorst gekregen? Op het marktplein bij Herberg Den Bonten Os lest je jouw dorst en stil je jouw honger.

pottenbakkershuis in het openluchtmuseum in Eindhoven.

Praat met de historische bewoners

Aangekomen bij de tachtigjarige oorlog op het marktplein heb je het museum helemaal gezien. Je kan altijd nog even terug gaan naar een van de gebouwen om de verhalen van de historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen te horen, nogmaals een activiteit doen of om toch nog eens te zien hoe de pottenbakker aan het werk is.

Al 40 jaar het openluchtmuseum in Eindhoven

In 1982 ontstond het prehistorisch Dorp en dit gaan ze dit jaar vieren. Afgelopen weekend was het openingsweekend al met extra demonstraties en workshops, met daarbij de vertrouwde activiteiten zoals boogschieten, speerwerpen en pennen slaan. Maar ook nieuwe bezigheden die men deed in het verleden, zoals touw maken of mergel bewerken.

Het programma van 2022

Naast de reguliere openingsdagen zijn er ook speciale evenementen te beleven:

  • 16 t/m 18 april: Historisch Foodfest
  • 26 t/m 29 mei: Vikingfest
  • 4 t/m 6 juni: Ridderfest
  • 23 & 24 juli: Beauty & Fashion door de eeuwen heen
  • 24 & 25 september: Heksia

Plan hier je bezoek.

Echte historie met echte mensen

Het preHistorisch Dorp is geen groot museum, toch is er ontzettend veel te zien, doen en te beleven. Je kan je hier prima een middag vermaken. Het museum is zeker niet alleen voor jongere kinderen. Onze tieners waren erg enthousiast. Tenslotte zijn dit onderwerpen waar ze al jaren over horen bij geschiedenis en hoe leuk is het dan om er nu ook de beelden bij te zien. Doordat we op tijd waren, was het nog rustig en komen ze op alle gemak, speerwerpen, een hut bouwen en boogschieten. Het was een verrassende, leerzame dag. Echt een aanrader.

Lees ook: De maand van de geschiedenis- wat te doen voor kinderen.

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. zegt:

    Leuk stuk geschiedenis wat je nog helemaal kunt beleven. Dat is echt een voordeel, omdat je veel gemakkelijker in de tijd van toen wordt meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept