Fietsen is populairder dan ooit. Fietsen is fijn, bespaard kosten, is goed voor de conditie en is makkelijk. Maar met het groeiende aantal fietsers stijgt ook het aantal fietsongelukken. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is slechte zichtbaarheid. Want ook al gebruik je fietsverlichting voor en achter op de fiets, dit is niet altijd genoeg. Ziemi biedt hiervoor een innovatieve oplossing. In dit artikel ontdek je hoe Ziemi fietsers niet alleen zichtbaar maakt van de zijkant, maar hen ook herkenbaar maakt als mens door gebruik van biomotion fietsverlichting.
Wat is biomotion
Onze hersenen herkennen sneller een mens wanneer ze bewegende benen zien. Dit fenomeen wordt biomotion genoemd. Traditionele fietsverlichting richt zich vaak alleen op de voor- en achterkant van de fiets, waardoor fietsers van opzij minder opvallen. Ziemi speelt hierop in door de beweging van benen te verlichten met biomotion fietsverlichting. Hierdoor ben je niet alleen zichtbaar, maar ook direct herkenbaar als mens. Dit maakt het voor automobilisten makkelijker om de afstand en snelheid van fietsers in te schatten.
Fietsongevallen zijn een toenemende probleem
Het aantal fietsongelukken blijft toenemen, vooral in stedelijke gebieden waar fietsers en automobilisten dicht op elkaar zitten. Vaak is slechte zichtbaarheid de belangrijkste oorzaak. Traditionele verlichting biedt niet altijd een oplossing omdat deze vaak niet vanuit alle hoeken zichtbaar is.
Veiligheid met biomotion fietsverlichting
Nu komt Ziemi in beeld. Ziemi onderscheidt zich door de focus op biomotion. Door het verlichten van de bewegende delen van je lichaam, zoals je benen, wordt je herkenbaar als fietser en als mens. Dit is vooral effectief in situaties met weinig licht, zoals in de avond of bij slecht weer. Onderzoek toont aan dat verlichting van bewegende lichaamsdelen de kans op fietsongelukken aanzienlijk vermindert.

Alle specs van Ziemi biomotion fietsverlichting
De Ziemi fietsverlichting is universeel hierdoor kan je hem heel makkelijk monteren op de fiets. Het lampje kan je vastmaken aan een sleutelhanger. De Ziemi verlichting is waterbestendig, je laadt het op met een USB-C oplader en bij een gemiddeld gebruik zal de accu van de fietsverlichting 2 weken zijn. Je kan de indicatie van de batterij checken door 2 seconden op de aan/uit knop te drukken. De fietsverlichting heeft 2 standen, bij schemering kan je deze op een fellere stand zetten.

Ervaringen met Ziemi biomotion fietsverlichting
Veiligheid op de fiets is belangrijk. Omdat ik altijd op de fiets naar mijn werk ga en op een lange weg fiets waar ik bij afslagen voorrang heb, maar dit lang niet altijd gegeven wordt (zeker wanneer het donker is) ben ik heel blij dat ik de Ziemi biomotion fietsverlichting mag testen. Momenteel gebruiken we misschien wat minder onze lampen op de fiets, maar ik ben blij om deze alvast in huis te hebben.
De fietsverlichting plaats je heel makkelijk aan de fiets, de houder past om elk frame, het licht zelf neem je makkelijk mee aan je sleutelbos. In de houder en in de lamp zit een magneetje waardoor het licht goed vast zit, ook wanneer je over een bult rijdt. Je zet de Ziemi heel gemakkelijk op de houder en haalt deze er net zo gemakkelijk weer af. Het opladen van de accu van de lamp gaat met een USB lader. Ik ben erg blij met de lamp en de extra veiligheid op de fiets. Het geeft me een extra gevoel dat ik goed zichtbaar ben voor automobilisten.


De Ziemi kost €29,95 en koop je op de site van Ziemi. Hier vind je ook alle informatie om jouw zichtbaarheid op de fiets te vergroten, waaronder naast de Ziemi verlichting voor ook een Ziemi achterlicht


foto’s lodiblogt
Fietsen in het donker is risicovol en het verkeer wordt jaarlijks hectischer. Volgens onderzoek cijfers kwamen vorig jaar meer dan 20.000 fietsers in het donker op de spoedeisende hulp terecht. 71 procent van de fietsongelukken gebeurt zijwaarts (SWOV), een plek waar traditionele fietsverlichting tekortschiet. Wit licht voor en rood achter is simpelweg niet genoeg.
Dit inspireerde Luci (26), studente Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, om Ziemi te ontwikkelen: aanvullende fietsverlichting die jouw bewegende benen verlicht waardoor je zichtbaar bent vanaf die gevaarlijke zijkant. De oplossing Ziemi zorgt ervoor dat fietsers niet alleen zichtbaar zijn van de zijkant, maar ook herkenbaar als mens. Het product verlicht jouw Biomotion, oftewel jouw menselijke beweging. Onze hersenen herkennen sneller een mens wanneer je bewegende benen ziet.
2 reacties
Deze vind ik heel interessant.
Vooral zit ik elke dag op de fiets, en vind ik toch veiligheid belangrijk.
Zeker in België zijn de fietspaden er slecht aan toe altijd.
Precies, veiligheid voor alles en met dit licht zien automobilisten je extra goed.