Welke factoren beïnvloeden de smaak van een wijn?

Welke factoren beïnvloeden de smaak van een wijn? Witte wijn, rode wijn, welke druif? je leest het in dit artikel.

De ene wijn smaakt fris en fruitig, de ander juist krachtig en kruidig. Denk niet dat dit toeval is, want de smaak van wijn wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het druivenras speelt hier een belangrijke rol in, maar dat geldt net zo goed voor het klimaat, de bodemsoort en het maakproces. In dit artikel staan we stil bij deze factoren en vertellen we je op welke manier ze de smaak van wijn beïnvloeden.

Druivenras

Dat wijn gemaakt wordt van druiven, hoeven we je niet meer te vertellen. Het is alleen niet zo dat elke wijn van dezelfde druif gemaakt wordt, want er zijn verschillende druivenrassen. Elke druif heeft zijn eigen karakter en dat zorgt ervoor dat wijnen anders smaken. Het druivenras Sauvignon Blanc geeft wijnen een frisse smaak, terwijl het druivenras Cabernet Sauvignon wijnen juist een krachtige smaak geeft. Daarnaast zit er verschil in het tanninegehalte van druiven. Hoe meer tannines een druif bevat, hoe bitterder de wijn smaakt.

Klimaat

Druiven worden overal ter wereld verbouwd. Het klimaat is alleen niet overal hetzelfde en dat leidt tot verschil in smaak. Een Chablis wijn wordt bijvoorbeeld gemaakt van Chardonnay-druiven die in een koeler klimaat groeien. Deze druif groeit ook in warmere klimaten, maar kan hier een hele andere smaak hebben. Hieronder lichten we de belangrijkste kenmerken van beide klimaten uit.

Warm klimaat

– Hoger suikergehalte
– Hoger alcoholpercentage
– Rijke en volle smaak

Koud klimaat

– Hogere zuurgraad
– Complexe en subtiele aroma’s
– Frisse en levendige smaak.

Bodemsoort

De ondergrond waarop druiven verbouwd worden, verschilt per land en soms zelfs per regio. Ze kunnen bijvoorbeeld op een zandgrond staan, maar ook op een kleigrond. Je verwacht het misschien niet direct, maar de bodem heeft invloed op de smaak van een wijn. Wijn die gemaakt wordt van druiven van een zandgrond is vaak licht van kleur, heeft veel geur en bevat weinig tannines. Druiven op een kleigrond geven wijnen juist een stevige, volle smaak en bevatten meer tannines.

Maakproces

Elke wijn wordt op een ander manier gemaakt. Zo laat de ene wijnboer zijn wijn rijpen in houten vaten, terwijl de ander dit in vaten van rvs of beton doet. Amarone wijn wordt bijvoorbeeld voor een groot deel gerijpt in eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt hij unieke aroma’s. Rijpt de wijn in en vat van rvs of beton? Dan worden er geen aroma’s afgegeven. Het voordeel hiervan is dat de wijn zijn frisse en fruitige karakter behoudt.

Ook het contact met de schil, pit en steel heeft invloed op de smaak. Laat een wijnboer dit mee vergisten? Dan krijgt een wijn extra tannines. Dit zorgt voor meer structuur en een complexere smaak. Daarnaast wordt de houdbaarheid van de wijn erdoor verhoogd.

Leeftijd

Tot slot is de leeftijd van de wijn van invloed op de smaak. Een jonge wijn heeft vaak een frisse en fruitige smaak. Dit maakt hem vrij toegankelijk. Gerijpte wijnen zijn op hun beurt juist een stuk complexer. Door het rijpingsproces kunnen ze bijvoorbeeld smaken van honing, noten of leer hebben.

Welke factoren beïnvloeden de smaak van een wijn, lees ook: Hoe geniet je zo lang mogelijk van een fles wijn.

gastblog op lodiblogt

foto chatgpt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept