Waarom zou je nog vrijwilligerswerk doen

Waarom zou je nog vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk, is dat nog wel van deze tijd? Zijn er nog mensen die vrijwilligerswerk doen en waarom zou je het eigenlijk doen? Vandaag een column online over onbetaald werken. Wat de voor en nadelen zijn en waarom het misschien helemaal niks voor jou is. Of juist wel.

Wanneer ben je een vrijwilliger

Wanneer ben je een vrijwilliger? Je bent een vrijwilliger, als je uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald, of er staat een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloon bij betaald werk.

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk is natuurlijk dé manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Bij dit werk waar je vaak niet voor betaald krijgt, kom je in contact met anderen die dezelfde interesses hebben. Zo kan je als vrijwilliger betrokken zijn bij een vereniging, een stichting of op school. Je kan betrokken zijn bij iets kleins maar natuurlijk ook een grote rol hebben binnen een organisatie. Voordeel is ook dat je nieuwe mensen leert kennen en nieuwe vaardigheden.

Wat zijn de nadelen?

Nadelen van vrijwilligerswerk kunnen zijn dat het onbetaald werk is, waardoor mensen minder hard geneigd zijn te lopen. Het werken met een deadline is bijvoorbeeld lastig wanneer je alles in je vrije tijd moet doen. Ook kan je vele plannen voor ogen hebben, maar misschien niemand mee krijgen, of er is geen geld voor. Dit zijn zaken die best frustrerend kunnen zijn, maar ook het feit dat het veel tijd kan kosten.

Hoe word je vrijwilliger

Vaak is het een betrokkenheid waardoor je vrijwilliger wordt. Zo ben ik zelf vrijwilliger bij de Vereniging ziekte van Hirschsprung. De ziekte van Hirschsprung is een chronische darm ziekte wat onze beide kinderen hebben. Een paar jaar geldeden heb ik me aangesloten bij de vereniging als vrijwilliger en ben betrokken als redactielid van het tijdschrift die we uitbrengen, de nieuwsbrieven en een informatieboek. Het is vrijwillig, natuurlijk, maar hartstikke leuk. Ik leer er veel, spreek eens met andere mensen, maar het kost ook veel tijd.

Vrijwilligerswerk kost tijd

Wees je daarom ook goed bewust van het feit dat vrijwilligerswerk tijd kost. Omdat je hier niet voor betaald krijgt, moet je jezelf af en toe misschien echt even toe zetten om te doen. Toch kan het ook juist voor ontspanning zorgen naast je vaste baan. Vrijwilligerswerk is vaak heel wat anders dan wat je normaal doet. Dit kan juist ontzettend veel energie geven.

Het geeft een goed gevoel

Vrijwlligerswerk geeft een goed gevoel. Je doet iets voor een ander. Dit kan iets groots zijn, maar ook iets kleins. Zo is onze jongste zoon ambassadeur van Stichting Opkikker en verzameld oude telefoontjes in. Hij doet dit met veel plezier en de buren weten ons te vinden. Hij wordt hier ook voor beloond, want elk jaar worden we uitgenodigd voor een ambassadeursdag. Maar ook zonder deze dag zet mijn zoon zich graag in voor deze stichting.

Je krijgt er veel voor terug

Vrijwilligerswerk kost dan wel veel tijd en misschien krijg je niet altijd voor elkaar wat je voor ogen hebt, het is wel ontzettend leuk. Je leert nieuwe mensen kennen, nieuwe werkzaamheden en zoals bij mij is het een verlenging van wat ik doe en leer er alleen maar van.

Doe jij vrijwilligerswerk?

foto lodiblogt

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Wat een geweldig blogartikel! En wat goed dat je zelf maar ook als gezin vrijwilligerswerk doet! Ik zet mij al jaren in voor de Dierenbescherming en onze dochter staat sinds haar geboorte al ingeschreven als WNF ranger. Daar gaan zeker nog meer dingen bij komen

  2. zegt:

    Sinds ik geen betaalde baan meer heb doe ik vrijwilligerswerk. Eerst voor het Nivon, maar dat vrijwilligerswerk leek toch te veel op onbetaalde arbeid. Daarna verzorgde ik de PR en vormgeving van De Kruidhof, een botanische tuin in Friesland. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij het recreatieschap Drenthe waarvoor ik wandelroutes controleer en onderhoud.
    Ik vind vrijwilligerswerk leuk, maar ook belangrijk om ergens bij te horen. En je kan buiten je comfortzone treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept