leren leren
Gezin Schoolkind Tiener

Hoe help ik mijn kind hoe hij leert te leren?

In groep 5 en 4 zitten ze nu, de jongens. Vooral in groep 5 valt het me op dat er ineens veel meer bj komt kijken. Lessen als aardrijkskunde en geschiedenis zijn wekelijkse kost. Huiswerk, proefwerken, we krijgen er nu echt mee te maken. De juffen houden ons prima op de hoogte van de opdrachten. De eerste toets vond ik – als moeder- toch ook een heel dingetje. Want hoe help ik mijn kind met leren? Leren leren dus!

Leren leren hoe doe je dat

Zelf kon ik best goed leren, maar leerde altijd in de zin van ‘stampen’. Ik wist hele zinnen en hoofdstukken uit mijn hoofd en tijdens een toets vulde ik dit da zo in. Aan inzicht ontbrak het bij mij wel eens. Want weten is een, maar toepassen is een heel ander verhaal. Mijn man leerde veel meer met dit inzicht in zijn achterhoofd. Ik ben de denker en hij de doener in huis, zal ik maar zeggen! Nou valt voor beide leer methodes iets te zeggen en nu was het voor ons en de oudste zaak om uit te vinden wat hij een fijne leermethode vind.

Toesten op school

De eerste toets die hij kreeg was Aardrijkskunde, onder andere over landkaarten en plattegronden. Samen met hem ben ik gaan zitten en kijken wat voor hem de juiste methode was om de stof op te pikken en hoe hij zou gaan leren. Deze eerste keer kregen we nog een aantal voorbeeld vragen mee, dus wisten we een beetje hoe de toets vragen gesteld zouden worden. De oudste gaf aan de stof te willen lezen en dan moest ik – na aanleiding van de stof- vragen stellen. Zo gezegd zo gedaan. Hij las elke dag de tekst een paar keer door en vertelde mij dan wat hij hiervan had opgestoken. Blijkbaar is dit de methode voor hem, want hij haalde een 9 voor zijn eerste toets.

Ik leer mee

Tijdens aardrijkskunde en geschiedenis lette ik zelf nooit zo op, op school. Ik trof het ook niet zo met boeiende leraren om eerlijk te zijn. Daarom vind ik het nu wel heel leuk om samen met de oudste de leerstof door te nemen. Leren doe ik dus gewoon met hem mee en daar schaam ik me helemaal niet voor.

Rekenen

Nu is de leerstof natuurlijk nog gemakkelijk, maar ik merk al dat de stof af en toe best ingewikkeled is. Zo begeleid ik eens per drie weken mijn zoon en een aantal klasgenootjes met de rekentijgers, Zij kunnen goed rekenen en leren zo wat extra uitdaging is. Bij deze sommen zit ik af en toe al even met mijn oren te klapperen en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Ach als ik het echt niet meer weet met de sommen , hebben ze  hun vader nog, de doener en de econoom in de familie!

In mijn zoektocht naar ‘hoe help ik mijn kind met leren’, vond ik deze handige site: leren is een makkie. Misschien hebben jullie en jullie kinderen hier ook iets aan.

hoe help ik mijn kind hoe hij leert leren

Hoe hebben jullie dit leren aangepakt? Ik lees het graag.

Meer school artikelen: Laat mooi weer geen belemmering zijn om te leren. Een typecursus, Eindeloos schrijven met een Correctbook, je voorbereiden op een spreekbeurt, hoe kan je je voorbereiden op een gesprek op school.

handtekeningklein

2 thoughts on “Hoe help ik mijn kind hoe hij leert te leren?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *