Het kan ontzettend lastig zijn voor jouw kind, het maken van een keuzeprofiel voor school. Je tiener staat niet alleen in het kiezen van een keuzeprofiel, het begeleiden van je kind bij het kiezen van een studierichting of keuzeprofiel kan een belangrijke en soms uitdagende taak zijn, ook voor jou als ouder. Afgelopen schooljaar waren wij voor de tweede keer hier mee bezig en dit is nog niet alles, want nu is de keuzeprofiel gemaakt, maar dan komt alweer de volgende stap, de studierichting. Hier zijn enkele tips hoe je als ouder je tiener bij kan staan.
Het kiezen van een keuzeprofiel
Als ouder krijg je er ook mee te maken, het moment dat je zoon of dochter een keuze moet maken welke vakken hij of zij de laatste schooljaren gaat volgen. Natuurlijk kiest jouw kind het keuzeprofiel zelf, met de adviezen van de mentoren op school in hun achterhoofd, maar jij als ouder kan ze hier natuurlijk bij helpen. Helemaal wanneer je kind nog erg jong is, weten veel tieners op deze jonge leeftijd nog helemaal niet wat ze later willen worden of welke richting ze op willen gaan.
Communiceer met elkaar
Kan jij je het moment nog herinneren dat je een keuzeprofiel of studierichting koos? Ik heb volgens mij bij mijn eigen keuzeprofiel puur gekeken naar de vakken waar ik goed voor stond. Ik heb geen rekening gehouden met welke studierichting ik op wilde gaan, omdat ik absoluut geen idee had wat ik ‘later wilde worden.’ Hoe lastig is die keuze wel niet. Daarom misschien wel de eerste en belangrijkste tip; communiceer met elkaar. Praat open met jouw kind, laat ze praten en luister goed naar hun interesses, passies en ideeën over hun studie en carrière keuze.
Kijk naar de interesses van je kind
Vanuit interesse van je kind kan je hem of haar misschien al een duwtje in de goede richting geven qua keuzeprofiel. Is jouw kind dol op sporten, dan zal een vak als fysiotherapeut misschien iets voor ze zijn. Is jouw kind dol op mode, misschien wil hij of zij later die kant wel op. Kijk welke vakken ze nodig hebben voor de vervolgopleiding en brei hier alvast op voort.
Studie en carrière mogelijkheden
Het lijkt allemaal nog erg vroeg, maar om nu al te kijken naar de mogelijkheden kan het voor een kind makkelijker zijn om een keuzeprofiel te maken. Zo is het op de school van onze kinderen zo (en misschien is dat altijd wel zo, dat weet ik niet) dat wanneer ze na de HAVO, door willen naar het VWO, ze twee vreemde talen in hun vakkenpakket moeten hebben. Weet jouw kind al wat hij of zij ‘later’ wil gaan doen, dan kan het een bewuste keuze zijn om voor twee talen te kiezen.
Laat je kind beslissen
Natuurlijk, wil je als ouder zeker een vinger in de pap hebben, maar jouw kind is uiteindelijk degene die de vakken op de middelbare school moet volgen en dus zal jouw kind de eindbeslissing moeten hebben over het keuzeprofiel. Hoe lastig dit soms misschien ook is, het is hun beslissing. Dus blijf flexibel en respecteer deze beslissing. Zelfs als het niet overeenkomt met jouw eigen verwachtingen of voorkeuren. Laat je kind weten dat je trots op ze bent en steun ze bij het nastreven van hun doelen en dromen.
Alles voor op school, koop je bij bol
Kiezen van een keuzeprofiel, tips
Met behulp van deze tips kun je je kind helpen bij het maken van weloverwogen profielkeuze, studie- en carrière keuzes die aansluiten bij hun interesses en vaardigheden voor de toekomst. Natuurlijk, elk kind is anders, maar blijf communiceren, respecteer hun keuze en bespreek de mogelijkheden.
Lees ook: Waar kan je op letten bij het kiezen van een middelbare school?
foto lodiblogt