Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken; gevoelens van stress en angst. Beide kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben, zoals een pittige thuissituatie, drukte op werk, een nare ervaring of overprikkeld zijn. Het is in alle gevallen belangrijk om te kijken naar de oorzaak en of je daar iets in kunt aanpassen. Daarnaast helpt het om wat handvatten te hebben om beter om te gaan met je angst- of stressgevoelens. Yoga kan om verschillende redenen een waardevol hulpmiddel zijn voor beiden. In dit artikel leggen we uit hoe.
Terugkomen in je lichaam
Wanneer je spanning, stress of angst ervaart, is de kans groot dat je veel in je hoofd zit. Soms verlies je zelfs een beetje het contact met je lichaam, omdat je zo opgaat in je gedachten. Dit zorgt voor nog meer spanning en vermoeidheid. Beweging kan je helpen om weer meer in contact te komen met je lichaam, je tollende hoofd wat rust te geven en je zenuwstelsel te reguleren.
Het fijne aan yoga is dat je het zo intensief kunt maken als je zelf wilt. Wanneer er veel spanning in je lichaam zit, kan een intensieve training namelijk averechts werken. Pak je yogamat erbij en neem deel aan een yin yoga les of zoek online een video op van een yogales voor meer ontspanning. Je kunt natuurlijk ook zelf een reeks aan oefeningen samenstellen die jou op een rustige manier terugbrengen in je lichaam.
Hier vind je 5 tips voor het volgen van online lessen yoga.
Ademhaling
Stress en angst zorgen er vaak ook voor dat het lastig is om rustig en diep te ademen. Een langzame ademhaling die diep naar je buik gaat zorgt ervoor dat je zenuwstelsel gereguleerd wordt. Hierdoor kun je fysiek gemakkelijker ontspannen. Binnen de yoga is de ademhaling erg belangrijk. De bewegingen voer je namelijk uit op het ritme van je ademhaling, dit zorgt er al voor dat je je beter kunt ontspannen. Maar ademhaling binnen de yoga biedt nog meer. De ademhalingsoefeningen in yoga staan bekend als “Pranayama”. Hier zijn een tweetal voorbeelden van Pranayama die je kunnen helpen om een onrustig gevoel los te laten:
Wisselende neusgatademhaling (Nadi Shodhana)
Leg de wijs- en middelvinger van één hand op het punt tussen je wenkbrauwen, en je duim en ringvinger elk op een neusgat. Met deze vingers druk je zachtjes om de beurt een neusgat dicht, zodat er steeds één open is. Adem als volgt: in door je linker neusgat – uit door je rechter neusgat – in door je rechter neusgat – uit door je linker neusgat, enzovoorts.
4-7-8 ademhaling
Bij deze ademhalingsoefening adem je 4 seconden in, houd je 7 seconden vast en adem je 8 seconden uit. Het aantal seconden wijzigt niet. Door het langere vasthouden en uitademen, breng je de levensenergie in je lichaam in balans. Deze oefening is ook zeer effectief voor als je lastig in slaap kunt komen.
Moment voor jezelf
Wanneer je door de dag racet met alle to do’s en verwachtingen van de buitenwereld, raak je makkelijker gestrest en kom je niet snel tot rust. Het is dan belangrijk om voldoende incheck-momenten te hebben met jezelf, om te voelen hoe het met je gaat. Yoga leent zich hier goed voor, doordat je je bewust richt op je ademhaling en lichaam. Het kan bijvoorbeeld heel fijn zijn om de dag hiermee te starten zodat je eerst een moment voor jezelf kiest voordat je de buitenwereld instapt.
Maak je Pranayama sessies nog fijner door stretches toe te voegen en gebruik te maken van ondersteunende accessoires, zoals een bolster. Een bolster wordt veel gebruikt bij yin yoga, een yogastijl waarin je diep stretcht en ontspant. Leg de bolster bijvoorbeeld onder je knieën wanneer je op je rug ligt, zodat je onderrug goed kan ontspannen. Of leg de bolster onder je buik en borst wanneer je in Child’s Pose ligt. Dit creëert een gevoel van veiligheid en ontspanning.
Zelfvertrouwen
Wil je iets extra’s toevoegen aan je ochtend-yogasessie of je selfcare-moment? Dan kunnen affirmaties jou wellicht helpen bij gevoelens van stress en angst. Beide emoties kunnen te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is enorm krachtig om tijdens de yoga met affirmaties te werken: korte, positief geformuleerde zinnen die je helpen negatieve overtuigingen om te buigen naar iets positiefs. Zet hiermee een intentie aan het begin van je practice en neem ze mee in je ademhaling of schrijf het op een briefje dat je kunt zien vanaf jouw yogaplek. We geven een aantal voorbeelden:
- “Ik ben goed genoeg zoals ik ben”
- “Ik ben geliefd en mag er zijn”
- “Vandaag voel ik me rustig en vol zelfvertrouwen”
Creëer een affirmatie, of meerdere, die aansluiten bij jouw behoeften en herhaal deze in jouw practice en gedurende de dag.
Dit artikel ‘Hoe yoga kan helpen bij het verminderen van stress en angst’ is geschreven door Superyoga. Bij Superyoga geloven we dat een gezonde levensstijl voor iedereen bereikbaar moet zijn. Daarom willen we mensen inspireren om bewuste keuzes te maken in voeding, beweging en mindfulness.
Onze producten brengen comfort, stijl en functionaliteit samen en zijn ontworpen met respect voor de aarde. Voor ons staan authenticiteit, eerlijkheid en aandacht voor onze klanten altijd voorop.
We hebben een breed aanbod voor alle yogastijlen en niveaus, maar ook voor mensen die geen yoga beoefenen en toch bewust in het leven willen staan. Of je nu een yogamat zoekt om op te sporten, ontspannen of zelfs buiten op te liggen – bij ons zit je goed.
foto superyoga