Recepten: Feestelijke vegetarische kerst recepten

Recepten: Feestelijke vegetarische kerst recepten

Een origineel Kerstmenu, kom er maar weer op. Wat zetten we dit jaar op tafel en wat als er speciale wensen zijn? Wat dacht je van deze vegetarische kerst recepten met Marlene appels?

Koken voor iedereen

Wij vieren kerst samen met de familie, iedereen kookt een gang en ook hier moeten we rekening houden dat niet iedereen alles eet en alles lust. Soms is dat best lastig, al is het ook geen probleem om even verder te kijken. Elk jaar rouleren we de de gangen en wij maken dit jaar het toetje. Sinds ik koolhydraatarm eet let ik op dat ik veel meer groente eet en een of twee keer in de week kook ik vegetarisch. Deze recepten met Marlene appels zijn natuurlijk heerlijk met de kerst, maar kunnen ook makkelijk op andere dagen gegeten worden.

Vegetarische kerst recepten

Vegetarisch kerst recepten met Marlene appels. Al vaker plaatste ik op mijn blog recepten met Marlene appels. Deze appels zijn zo lekker van smaak, dat ik ze graag eet en gebruik in gerechten. Voor deze gerechten kan je natuurlijk ook andere merk appels gebruiken. Maar nu de vegetarische recepten: het voorgerecht is heel verrassend en rijk aan smaken en kleuren: een salade van cavolo nero of palmkool met appels, walnoten en granaatappel, een ideaal gerecht om mee te beginnen met een vleugje frisheid.

Als hoofdgerecht kan je een Indonesische geroosterde tempeh serveren, vergezeld van een appelchutney, om een gerecht met een licht kruidige smaak te hebben, ook dankzij vers geraspte gember.

Als dessert een originele versie van de traditionele appeltaart met knapperig brisée-deeg, zonder eieren, noch melk of boter: een zoete en heerlijke appel taart met in de hoofdrolspeler Marlene Royal Gala is, een appel met een knapperig bite en sappig en met een zoete en aromatische smaak.

Van voorgerechten tot desserts, 3 veganistische recepten om te proberen, om een vleugje originaliteit te geven aan het Kerstdiner!

Voorgerecht: Salade van Cavolo Nero, appel, noten en granaatappel

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 g gesneden cavolo nero of palmkool
  • ½ Royal Gala Marlene appel
  • ¼ granaatappel
  • 20 g walnoten
  • 10 g geroosterde pompoenpitten

Ingrediënten voor vinaigrette:

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel mosterd van Dijon
  • een eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Maak de vinaigrette en laat hem even rusten
  • Snijd de Marlene appel in schijfjes
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze licht bruin zijn
  • Snijd de granaatappel doormidden en haal er de granaatappel pitten uit
  • Stel de salade samen door alle ingrediënten te mengen en breng op smaak met de mosterdvinaigrette.
vegetarische kerst recepten

Het hoofdgerecht: Geroosterde tempeh met appel en gember chutney

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g tempeh

Ingrediënten voor de marinade:

  • 2 tl koriander
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprika
  • ½ tl oregano
  • ½ tl chili peper
  • 50 ml water
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el citroensap
  • een el tamari-saus
  • 1 el ahornsiroop
  • zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor appel- gemberchutney:

  • 450 g Marlene-appels Granny Smith
  • 100 g rietsuiker
  • 1 el rijststroop
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 150 ml appelazijn
  • 1 el kaneel

Bereiding:

  • Snijd de tempeh in blokjes. Bereid de marinade voor door alle ingrediënten goed te mengen. Doe de tempeh in een bakje, giet het mengsel erbij en laat het tenminste 2 uur in de koelkast marineren.
    Voor de chutney: schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Schil de gemberwortel dun en rasp hem daarna, of snijd in hele kleine stukjes.
  • Doe de appelazijn en rietsuiker in een pan en verwarm deze licht, zodat de suiker oplost in azijn. Voeg daarna de appels, gember en kruiden toe en laat het op een laag vuur circa 2 uur koken.
  • Roer de chutney regelmatig en controleer of deze niet te plakkerig wordt, anders een beetje water toevoegen.
    Zodra de chutney een vrij dikke consistentie heeft bereikt, kunt u de vlam doven. Koel de chutney af.
  • Bak vervolgens de gemarineerde tempeh in een pan met anti-aanbaklaag met een scheutje zonnebloemolie. U kunt de resterende marinade op de tempeh doen terwijl deze bakt.
    Serveer de geroosterde tempeh met een verse salade en appel- en gemberchutney.
vegetarische kerst recepten

Het dessert: Appletaart van crispy brisée deeg

Ingredienten voor het deeg:

  • 350 g bloem
  • 130 ml ijswater
  • 80 g zonnebloemolie
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • geraspte schil van ½ citroen
  • een snufje zout

Voor de vulling:

  • 6 Marlene-appels Royal Gala
  • 4 el rietsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 1 el maizena
  • ½ citroensap

Voor de glans:

  • 1 eetlepel sojamelk
  • 1 eetlepel rietsuiker

Bereiding:

  • Meng de bloem, rietsuiker, zout en citroenschil in een kom. Voeg de olie toe en begin te kneden en voeg, wanneer de olie is geabsorbeerd, het water toe en blijf kneden totdat een mooi glad deeg ontstaat. Laat hierna het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Bereid ondertussen de vulling voor: schil de appels, doe de dun gesneden appels samen met de suiker, kaneel, maïzena en het citroensap, meng goed en zet apart.
  • Neem het deeg en verdeel het in twee delen. Rol het uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 4 mm, kleed een ronde bakvorm aan, maak gaten met een vork en giet het appelmengsel. Maak met de andere helft strips en bedek hiermee.
  • Bestrijk het oppervlak met de sojamelk en bestrooi met korrels rietsuiker op het oppervlak, wat een knapperige bite geeft. Bak ongeveer 45-50 minuten op 180 ° (laatste 10 minuten kun je de taart bedekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat deze te veel aan de bovenkant aanbrandt).

Eet smakelijk!

Vegetarisch kerst recepten en meer

Deze vegetarische kerst recepten heb ik zelf nog niet gemaakt, maar zoals ik al eerder schreef ik maak wel veel recepten met (marlene) appels. Denk aan een appelbrood.

foto’s beeldbank

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

11 reacties

  1. zegt:

    lekkere recepten al moet ik ze zelf skippen omdat er dingen in zitten die ik niet mag eten. en voor gezin en vrienden hoef niet met vega dingen aan te komen ben ik bang want die zijn gek op vlees!!

    1. Omg ik krijg nu al honger en zin in de kerstdagen! Heerlijke foto’s! Deze recepten ga ik zeker eens proberen!!

  2. Mirjam Hart zegt:

    Wat lekker allemaal! Bij ons is het altijd een vegetarische kerst, want wij eten geen vlees thuis. Dus ik ben heel blij met deze tips. Granaatappel vind ik altijd zo lekker in gerechten. Heb je het ook al eens op pizza geproefd? Echt een aanrader met heksenkaas en gegrilde groenten…

    1. zegt:

      Nog nooit geproefd, maar wat een goed idee en de combi met heksenkaas en groente lijkt me heerlijk. Ik vind granaatappel ook zo lekker en zo feestelijk.

  3. Ik ben onder de in druk van de foto’s van de gerechten. Dat ziet er inderdaad wel heel smakelijk uit zeg. Ik kom niet verder dan gewoon maar weer rollade. Dat kan ik, en dat vind ik lekker. Maar vegetarisch is het natuurlijk niet….

  4. Felice Veenman zegt:

    ik hou van koken, ikzie best leuke gerechten, zoonlief is vegetarier ik vind hetniet lastig een vegetarisch kerst menu te maken. Maar ik ben wel heel blij dat er in mijn gezin niet veganistisch wordt gegeten.

  5. zegt:

    Wij eten regelmatig vegetarisch, gewoon omdat we dat ook lekker vinden, maar met kerst is het toch wel altijd vlees. Dit jaar gaan we voor gourmetten omdat zowel mijn moeder als ik niet zoveel trek hebben om een paar uurtjes in de keuken te staan, dus we gaan voor het gemak dit jaar.

  6. Voor het voorgerecht en nagerecht kom ik heel graag aanschuiven!
    Voor het hoofdgerecht moet ik omwille van de gember passen.

  7. zegt:

    Appeltaart is altijd goed!! Voor de rest heb ik tich gewoon graag een stukje vlees of vis op mijn bordje liggen

  8. zegt:

    Wat een heerlijke gerechten. Ik krijg er toch wel honger van nu.

  9. Wat een lekkere recepten! Mijn zoon heeft heel lang vegatarisch gegeten. Wij zelf proberen ongeveer 2x in de week vega te eten 2x vis en 3x vlees niet altijd lukt de verhouding maar we doen ons best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept