Creativiteit Vrije tijd

Samen ‘een eind breien’ aan de gaswinning in Groningen!

Breien en haken, zijn favoriete hobby’s van mij. Die geen die al langer mee lezen weten dit wel. Ik brei en haak puur voor de fun. Nou zie ik natuurlijk wel die beelden op Social media van sjaals die achter gelaten worden om lantaarnpalen, zodat dakloze deze -in koude dagen- kunnen pakken. Maar een actie ‘ breien’ daar had ik nog niet eerder van gehoord. Onlangs werd ik benaderd of ik een persbericht wilde delen en misschien ook wil mee doen aan ‘een eind breien’ aan de gaswinning in Groningen. Het persbericht van milieudefensie gaat over de actie om in 100 dagen de grootste deken van het land te breien. Deze actie is opgezet voor het klimaat en voor Groningers, die al lang genoeg in de kou zitten. Omdat de gaswinning in Groningen iets is wat ons allemaal aan gaat, wilde ik hier graag aandacht aan besteden op mijn blog. 

Gas, we breien er een eind aan

persbericht: De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan. In 100 dagen breien we de grootste deken van het land. Daarmee laten we met z’n allen zien dat we gedupeerde Groningers een warm hart toedragen. Met het breiwerk hebben we een boodschap voor de nieuwe regering: geef Nederland duidelijkheid over hoe en wanneer de gaskraan dicht gaat.

Harde afspraken in het regeerakkoord

In het regeerakkoord moeten harde afspraken komen over het dichtdraaien van de gaskraan en over de manier waarop gedupeerden van de aardgasbevingen worden gecompenseerd, stelt Jorien de Lege van Milieudefensie. “De gaswinning in Groningen veroorzaakt grote ellende, het is aan het nieuwe kabinet om duidelijkheid te geven hoe Groningen weer wordt opgebouwd en de gaswinning wordt afgebouwd. Een concreet stappenplan is nodig om de overstap te maken naar een aardgasloze samenleving. Gas heeft geen plaats in een duurzame toekomst en moet zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. Brei daarom mee: voor Groningen, maar ook voor het klimaat.“

Breien voor Groningen

Agnes Bakker ( kunstenares) en Milieudefensie kregen de afgelopen maanden al honderden mensen uit het hele land aan het breien voor een warme deken voor Groningen. Dit gebeurde tijdens breicafé’s waar mensen hun ervaringen deelden, maar ook bij mensen thuis. Met de breiwerkjes werd het kleinste huisje van Groningen ingepakt: uit solidariteit met de inwoners van het aardbevingsgebied en als boodschap dat we onze huizen moeten isoleren.

Een eind breien. Hoe werkt de brei deken

De grootste deken van Nederland in 4 stappen.

  1. Kom naar een breicafé, haal je breinaalden uit de kast, of kijk je oma lief aan.
  2. Brei een lapje met rechte kanten, klein of groot, alles is welkom.
  3. Maak een foto en deel hem met al je vrienden via Facebook, Twitter, Instagram of je andere favoriete kanaal. Gebruik de hashtag #ikbreivoorGroningen of #HeelHollandBreit.
  4. Stuur je breiwerk gefrankeerd* naar ons op:
    Milieudefensie Team Energie
    Nieuwe Looiersstraat 31
    1017 VA Amsterdam

een eind breien

Om niemand in de kou te laten staan is deze actie opgezet. Doen jullie mee om aan een eind breien?

Dit artikel is tot stand gekomen naar een persbericht van milieudefensie

De foto’s zijn van donderdag 16-maart-2017 in Den Haag.

6 thoughts on “Samen ‘een eind breien’ aan de gaswinning in Groningen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *