De leukste lekkernijen die je met het gezin kan maken.

gezin lekkernijen

Een manier om jezelf en gezin wat op te warmen deze dagen is door gezamenlijk je eigen toetjes of lekkernijen te maken. Vinden jouw kinderen het ook leuk om jou te helpen in de keuken? Vandaag deel ik leuke tips voor lekkernijen die makkelijk met kinderen te maken zijn.

Samen met het gezin

Alhoewel de supermarkten tegenwoordig vol liggen met de meest uitgebreide lekkernijen en toetjes die er verrukkelijk uitzien, blijft er toch niks leuker dan je eigen toetjes te maken. Het is vooral leuk om hierbij je gezin te betrekken, zodat ook de kinderen kunnen zien hoe je op een eenvoudige manier toch wat lekkers kan maken als toetje voor na het eten.

Kinderijs maken

Het klinkt eenvoudig en dat is het zeker ook. Het enige wat je nodig hebt om kinderijsjes te maken zijn houten stokjes en wat kleine kinderyoghurtjes. Toch vinden de kinderen het vaak leuk, omdat ze kunnen zien hoe makkelijk het is om een ijsje te maken. Als je eerst open je de yoghurtjes waarna je de stokjes erin prikt. Zet de yoghurtjes nu voor 24 uur in de koelkast en voilà, een leuk kinderijsje is geboren.

Ingrediënten:

  • Kinderyoghurtjes
  • Houten steeltjes (of oude ijsstokjes)

Fruit met een ongezond laagje

Dit toetjes is gezond met een klein laagje ongezond eroverheen. Het is eenvoudig te maken en kost zeker niet veel moeite, terwijl de kinderen het schitterend vinden om te doen.

Zorg dat je een kommetje chocola hebt (bij voorkeur een kommetjes gesmolten chocola en geen chocolade melk of poeder). Neem een banaan, aardbei of zelf stukje appel en dompel ze in de chocolade. Leg de chocolade overgoten fruit daarna in de koelkast. Een paar uur later heb je een heerlijk chocolade fruit toetje. Je kan ook nog sprinkles, gekleurde hagelslag toevoegen eraan voordat je het in de koelkast legt.

Ingrediënten

  • Gesmolten chocolade
  • Fruit (aardbei, banaan of bijna elk andere soort fruit)
  • Optioneel: hagelslag of sprinkles

De leukst koekjes bakken met kinderen

Het is altijd optioneel om ook je eigen koekjes te bakken. Dit een leuke  bezigheid voor het gezin en het is eenvoudig te maken. Het is extra leuk voor de kinderen als je de koekjes met glazuur maakt. De figuur van de koekjes kan je zelf bepalen doormiddel van bakfiguurtjes. Maar je kan natuurlijk ook speculaasjes bakken met een speculaasplank.

Doe de tarwe bloem in een kommetje en doe er roomboter en kaneel bij. Begin nu met het mixen en kneden totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Laat het daarna rusten voor ongeveer 30 min in de koelkast (wikkel het deeg wel aluminiumfolie van tevoren). Na 30 minuten kan het eruit halen en moet je het deeg uitrollen met een deegroller tot een lap van ongeveer 2 cm dik. Gebruik nu de bakvormpjes om de figuurtjes te snijden en leg deze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe ze nu in de oven met ongeveer 170 graden en na ongeveer 15 min haal je de koekjes er goudbruin uit. Het glazuur maak je doormiddel van 100 gram poedersuiker en ongeveer 1 eetlepel vloeistof (dit kan limonade, melk of andere smaakextract zijn). Zorg ervoor dat de verhouding van poedersuiker en vloeistof in verhouding blijft anders wordt het te waterig.

Ingrediënten

  • Poedersuiker (100 gram)
  • Eetbare vloeistof (1 theelepel: limonade, water, melk of fruitextract)
  • kaneel
  • Tarwebloem (130 gram)
  • Roomboter (120)
  • Bakvorm
gezin

Dit zijn eenvoudige lekkernijen maar zoek je misschien nog meer inspiratie? Bekijk dan even mijn blog over waar jij het best inspiratie kan halen voor het koken.

De benodigdheden die je voor dit soort thuisgemaakte lekkernijen & toetjes nodig hebt, zijn vooral je alledaagse keukengerei en tafel benodigdheden. Als je nog opzoek bent naar wat extra bestek of andere kleine keukenbenodigdheden kan je een kijkje nemen op shopalike.nl, waar je dit goedkoop kan vinden.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s pixabay

Disclaimer lodiblogt
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

22 reacties

  1. zegt:

    Heerlijk koken met kinderen! Bij mij waren ze dol op zelf pannenkoeken bakken en koekjes maken. Zou het door de gespeel in de keuken komen dat ze nu allebij heerlijk kunenn koken?

    1. zegt:

      Ik denk zeker dat dit mee werkt hoor, jong geleerd…

  2. zegt:

    Geweldig, wij betrekken onze dochters ook vaak in de keuken. Ook nu ze nog jong zijn (2 en 3). Ze vinden het zelf erg leuk en zijn handige hulpjes tijdens het snijden van de champignons 😉 Maar koekjes en cake bakken vinden ze natuurlijk het allerleukst!

    1. zegt:

      Wat leuk, dat ze nu al zo enthousiast zijn en alleen maar beter. Zo makkelijk als ze later ook kunnen koken en bakken.

  3. Dat is altijd zo leuk zo samen bakken

  4. zegt:

    Leuke tips! Ik heb zelf geen kinderen, maar als ik ze ooit mag krijgen dan wil ik ook veel met ze gaan bakken. Dat is zo leuk en leerzaam!

  5. Toen de kinderen nog kleiner waren bakte ik ook regelmatig koekjes met ze. Maar de laatste jaren doe ik het nog maar zelden. Ik ben niet zo bakgraag.

    1. zegt:

      Echt niet! Ik ben echt dol op bakken. En de jongens daardoor denk ik ook.

  6. zegt:

    Wat een leuke tips. Klinkt lekker en makkelijk. Ga ze zeker uitproberen als mijn zoontje ietsje ouder is!

    1. zegt:

      Doen hoor,zo leuk om samen in de keuken bezig te zijn.

  7. zegt:

    Leuk hoor! Onze knul wil ook het liefst overal bij meehelpen tijdens het koken, dus deze tips en receptjes neem ik zeker mee!

    1. zegt:

      Oh wat heerlijk, laat maar mooi mee kijken en helpen!

  8. zegt:

    Goede tips! Ik doe het eigenlijk veel te weinig. We gaan snel maar weer eens koekjes bakken

    1. zegt:

      Het is zo leuk om te doen en te lekker natuurlijk.

  9. zegt:

    Ik vond het altijd super leuk om te bakken en dan voor de oven zitten en zien hoe ze worden. Nu nog kan je mij hier heel rustig mee krijgen

    1. zegt:

      haha wat leuk ( en schattig)

  10. zegt:

    Het is je er vaak even toe zetten en kinderen vinden het zo leuk!

  11. zegt:

    ja toch, leuk en makkelijk ook nog

  12. zegt:

    ja supe leuk toch! ( en lekker)

  13. zegt:

    Ik bakte ook altijd met mijn kids. Heerlijk vonden zij dat. Ik soms wat minder; de hele keuken lag dan vol puin.

  14. zegt:

    wat een leuk artikel zeg. ik hou heel erg van bakken en ik kan niet wachten tot me nichtje groot genoeg is zodat ik samen met haar kan bakken

  15. zegt:

    Leuke tips. Ik ben zelf een grote kind hier dus dit is zo lekker voor mij en mijn zusjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept