Feiten en fabels over haarverf

feiten en fabels over haarverf, cosmetische producten

Het is tegenwoordig heel normaal om je haar een andere kleur te geven. Niet alleen vrouwen doen dit regelmatig, ook voor mannen is het de normaalste zaak van de wereld. Bijvoorbeeld om de grijze haren te verbloemen, maar ook om eens iets anders te proberen. Ondanks de grote populariteit nemen ook de geruchten omtrent haarverf toe. Want wat is nu eigenlijk het effect van haarverf op je haar? Is het schadelijk voor de gezondheid? Breekt het de gezonde haarcellen af? Of is hier juist niets van waar en kun je zonder problemen een nieuwe afspraak maken bij de kapper? Wij gingen op onderzoek uit om alle feiten en fabels over haarverf op te helderen en kwamen tot sommige opvallende conclusies.

Fabel: haarverf is schadelijk voor de gezondheid 

Sommige mensen geloven dat haarverf zeer slecht is voor de gezondheid. Hier is echter niets van waar. Alle cosmetische producten moeten uitvoerig worden getest voordat ze op de markt worden gebracht. Haarverf behoort misschien wel tot de meest geteste producten wereldwijd. Het zou niet verkocht mogen worden als het schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Dit blijkt ook wel uit de wetenschappelijke cijfers. Daarnaast is haarverf ook veilig bevonden door de wetenschappelijke comité voor cosmetica als het gaat om kankerverwekkende stoffen. Ook KWF Kankerbestrijding laat dan ook weten dat het kleuren van het haar geen enkele invloed zal hebben op de mogelijke ontwikkeling van kankercellen. 

Feit: hoe vaker je je haar verft, hoe meer de kans dat het haar beschadigd raakt

Helaas is er ook slecht nieuws. Het klopt namelijk inderdaad dat haarverf het haar kan beschadigen. Hierbij geldt vooral: hoe vaker je je haar verft, hoe meer de kans dat het beschadigd raakt. Door te verven, wordt het haar droger en dunner en breekt het sneller af. Ook kan het minder snel gaan groeien. Gelukkig geldt dit niet voor iedere haarverf. Bij haarverf zonder enige chemische middelen en minder dan 5 procent waterstofperoxide en ammoniak is de kans op beschadigd haar een stuk kleiner. 

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om beschadigd haar te voorkomen én te herstellen. Bijvoorbeeld door het haar na de kleuring met Olaplex te behandelen. De meeste kappers bieden deze behandeling zelf al aan bij een kleuring. 

Fabel: Je mag je haar niet verven tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode 

Ook over haarverf in de zwangerschap en borstvoedingsperiode gelden een hoop onwetendheden. Zo geloven nog altijd veel vrouwen dat dit niet toegestaan is. Dat komt met name doordat voorheen haarverf met veel ammoniak werd gebruikt. Dit was inderdaad niet goed om in te ademen. Zeker niet in de zwangerschap. Daarnaast raden kappers het verven van het haar in de zwangerschap soms af, doordat het resultaat soms anders kan worden dan gedacht door de invloed van hormonen. 

Feit blijft dat haarverf in de zwangerschap en borstvoedingsperiode tegenwoordig enorm veilig is. Er worden steeds meer natuurlijke producten gebruikt. De mogelijke schadelijke stoffen die er tóch in zitten, komen maar in een zeer minimale hoeveelheid in de bloedbaan terecht. De kans dat je kind hier last van krijgt is nihil. Net als de kans dat dit in je moedermelk terecht komt. Geen paniek dus. 

Lees ook: Zo kan je zorgen voor mooi en gezond haar.

Lees ook: De slimme nieuwe haar tools van BaByliss.

foto pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept