Hoeveel zakgeld geef je een kind?

Hoeveel zakgeld geef je een kind?

Vanaf groep 4 kan je zakgeld geven, tenminste zo werd het ons aangeraden op school. Op dat moment gaan ze ook leren met geld rekenen en zijn ze op een leeftijd dat ze het begrip sparen snappen. Maar hoeveel zakgeld geef je eigenlijk aan kinderen. 

Informatie

Op Internet vind je ontzettend veel informatie over de hoeveelheid zakgeld die je kan geven. De informatie van het Nibud is misschien wel het prettigste om te lezen. Volgens het Nibud kunnen kinderen verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar en is dit dus een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen. Belangrijk is om kinderen meteen het besef van sparen mee te geven; staat hier wel bij geschreven. Want op deze jonge leeftijd zouden ze het geld het liefst meteen uitgeven aan speelgoed of snoep. Als ze ouder zijn begrijpen ze beter dat je beter geld opzij kan leggen om iets groters te kopen.

Lees ook: Jongens en de puberteit.

Hoeveel zakgeld geef je je kind

Het bedrag dat jeΒ geeft hangt af van: hoeveel jezelf te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld moet betalen. Een paar euro per week is genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Moet jeΒ kind ook cadeautjes betalen of een abonnement? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Kijk samen goed en spreek goed af wat je kind van het zakgeld mag en moet betalen dan kan je kijken of de hoeveelheid zakgeld genoeg is.

Wat wordt er gemiddeld gegeven aan zakgeld

De tabellen hieronder laten zien wat kinderen op de basisschool ongeveer krijgen

LeeftijdZakgeldbedrag (per week) in €
5-jaar0,50
6-jaar1–2
7-jaar1-2
Β 8-jaar1–2
9-jaar1,20–2
10-jaar1,70–2
Β 11-jaar2–2,30

Bron

Een ontdekking

Op het moment dat ik de tabel zag, besefte ik dat ik zelf wel erg laag zat met wat ik elke week aan zakgeld geef. Eerlijk is eerlijk, Ik begon goed bij de jongste met mijn 50 cent,maar ‘vergat’ om iets meer om hoog te gaan. Goed om af en toe gewoon eens op onderzoek uit te gaan en te kijken wat er aanbevolen wordt.

Lees ook: Kleedgeld- wanneer begin je hiermee en hoeveel geef je?

Geven jullie zakgeld? En hoeveel is dit dan?

foto pixabayBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

15 reacties

  1. Mijn man regelt dat bij ons. Dus ik weet het eigenlijk niet eens precies….

    1. zegt:

      πŸ™‚ dat is ook goed geregeld!

  2. Margo zegt:

    Zakgeld geven wij sinds de middelbare school wekelijks. Dit wordt automatisch gestort op zijn rekening. Voorheen waren wij daar niet zo ‘strak’ in. Ik merk dat onze zoon gelukkig weinig uitgeeft en soms overleg ik met hem om wat van zijn betaalrekening over te maken naar zijn spaarrekening.

    1. zegt:

      verstandig om het over et maken. Ik merk hier ook heel vaak dat ik geen kleingeld op zak heb. En wat goed ook dat hij ook spaart!

  3. zegt:

    Ik ben daar gewoon slecht in! Ik vergeet dat telkens.
    Ik spaar wel elke maand met een vaste overschrijving…
    Maar daar leert hij niets van.
    Misschien eens een alarm installeren πŸ˜‰

    1. zegt:

      Ik ook hoor en dan heb ik weer geen kleingeld. De jongens zeggen het nu zelf op zaterdag ‘heb je ons zakgeld” πŸ™‚

  4. zegt:

    Interessant artikel. Onze zoon is 3 dus zakgeld is nog niet aan de orde maar ik zou ook geen idee hebben wat normaal is.

    1. zegt:

      Over een paar jaar mag je ook kleingeld gaan sparen πŸ™‚ om als zakgeld te geven. Je weet nu een beetje wat ‘gewoon’ is om te geven.

  5. zegt:

    Ha ha wij hadden precies hetzelfde. Toen ik een half jaartje geleden ofzo ook het Niibud raadpleegde bleek mijn zoontje ook veel te weinig te krijgen. Ook al komt hij niets te kort πŸ™‚

    1. zegt:

      Grappig! Goed om te elzen dat ik niet de enige was!

  6. zegt:

    De jongens krijgen 1 euro per week (als we eraan denken, want zelf vergeten ze ’t ook, dus vragen ze er niet eens naar). Ik vond een euro per week veel, mijn man niet. Herken dus ook veel van je verhaal. Ik zelf kreeg pas heel laat zakgeld, vanaf mijn 15de. En dat is laaaang geleden. Moet ook niet vergelijken, maar ja… Als ik naar dat lijstje kijk, liggen we dus goed op gemiddelde (bah, ook ik moet de man dus gelijk geven πŸ˜‰ ).

    1. zegt:

      haha hier moest ik de man ook gelijk geven. Kreeg dit ook meteen te horen hoor πŸ™‚

  7. zegt:

    Ik heb ook gelijk gekeken of ik “goed” zat. De hoeveelheid zakgeld van de 2 tieners hier in huis is precies volgens het tabel. Goed om te weten als ze de volgende keer om zakgeld verhoging vragen ;).

    1. zegt:

      Ha ha zeker goed om te weten! En wat goed dat je precies volgens de tabel geeft.

  8. Denise zegt:

    Ik geef de kids altijd 15 euro per week zakgeld (6 en 10) een euro of 50 cent vind ik nog al erg weinig. De helft van het zakgeld gaat op de spaarrekening en de andere helft mogen ze uitgeven. Mijn oudste is zo slim dat hij 12 euro op de spaarrekening doet en 3 euro besteed maar soms geeft hij wel de helft uit voor bijvoorbeeld speelgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept