Wanneer moet je je cv-ketel bijvullen en hoe doe je dit?

Wanneer moet je je cv-ketel bijvullen en hoe doe je dit?

Bij een cv-ketel is het van belang dat deze altijd goed blijft functioneren. Een cv-ketel zorgt er namelijk voor dat er warm water in je woning is. Soms is je cv-ketel leeg en moet deze bijgevuld moet worden. Wil je weten hoe je de cv-ketel het beste kan bijvullen? Lees dan hieronder snel verder.

Regelmatig de cv-ketel bijvullen

Een cv-ketel zorgt er voor dat er warm water is in je woning. Hiermee kan jij je woning verwarmen en hoef je niet onder een koude douche te staan. Daarom wil je dat deze goed functioneert. Wat als de cv-ketel leeg is en bijgevuld moet worden? Maar hoe doe je dit.

Wat heb je nodig?

Is het tijd en ga je de cv bijvullen? Dan zijn er een aantal benodigdheden die je goed kan gebruiken tijdens dit klusje. Dit klusje kan je vaak zelf uitvoeren. Je kan natuurlijk om hulp vragen van iemand uit je huishouden. Allereerst heb je een emmer nodig voor het water. Er bestaat een grote kans dat je gaat morsen, houd daarom een handdoek bij de hand. Zo kan je het water makkelijk wegvegen. 

Hiernaast heb je een vulslang nodig. Met een vulslang zorg je ervoor dat er water in een cv-ketel komt. Deze is dus zeer belangrijk voor dit klusje. Afhankelijk van je cv-ketel kan het voorkomen dat je een waterpomptang moet gebruiken. Kijk daarom eerst goed naar je cv-ketel zodat je weet wat je nodig hebt. 

Aan de slag

Ga je de cv-ketel bijvullen dan is de eerste stap om de kamertemperatuur lager te zetten. Hierna kan je de cv-ketel uitzetten. Haal de stekker uit het stopcontact. Nu moet de vulslang aangesloten worden op de waterkraan van de cv-ketel en kan het water voorzichtig door de vulslang lopen om lucht eruit te halen. Vervolgens is het tijd om de vulslang te koppelen aan de vulkraan van het verwarmingssysteem. 

Is dit allemaal gelukt? Dan is het tijd om de waterkraan open te draaien en daarna de vulkraan. Er zit een drukmeter op het verwarmingssysteem. Je moet blijven vullen zodat de drukmeter tussen 1,5 en 2 bar aangeeft. Nu kan je alles weer dichtdraaien. Plaats de emmer onder de kraan wanneer je alles eraf gaat halen. De laatste stap is om de cv-ketel weer aan te zetten en de kamertemperatuur omhoog te doen. Zo makkelijk kan het zijn. 

Belang van cv-ketel onderhoud 

Het is voor jou en jouw cv-ketel belangrijk dat je deze goed blijft onderhouden. Niet iedereen heeft er verstand van en ziet op tijd dat er iets flink mis is met de cv-ketel. Door cv ketel onderhoud ben je vaak op tijd bij het probleem waardoor dit beter is voor je portemonnee. Zo loop je minder risico om uiteindelijk met een kapotte cv-ketel te zitten waardoor het hele huishouden niet lekker warm kan douchen. Je zorgt ervoor dat de levensduur van de cv-ketel langer wordt. 

Wat als je dit niet regelmatig bij zou houden?

Wat zijn de gevolgen wanneer je geen onderhoudsbeurt uit laat voeren? Dan heb je grote kans dat de cv-ketel kapotgaat. De cv-ketel moet namelijk regelmatig worden schoongemaakt. Hiernaast kan er koolmonoxide vrijkomen. Dat is een zeer ernstig probleem die je vooral wil voorkomen. Koolmonoxide is namelijk heel schadelijk voor je gezondheid. Laat daarom af en toe iemand langskomen om de cv-ketel te checken. 

Foto pixabay

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Frederique zegt:

    Heel schadelijk vind ik nog een understatement. Het is hartstikke dodelijk en je merkt er niets van want geur- en kleurloos. Dochter en ik zijn lang geleden in het ziekenhuis terechtgekomen door koolmonoxide vergiftiging en we zijn toen echt door het oog van de naald gekropen. Ben er sindsdien zo enorm voorzichtig mee. Het is ook erg belangrijk om een cv professioneel te laten controleren met regelmaat en koolmonoxidemelders zijn ook erg handig om te hebben (hadden wij die niet gehad dan was het heel anders verlopen).
    ps. voor het vullen heb ik de buurman 😉

    1. zegt:

      Jeetje Frederique wat heftig, ik snap heel goed dat je schadelijk een understatement vindt, het is zo gevaarlijk, dat beseffen veel mensen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept