Hoe kan je een kind voorbereiden op het middelbaar onderwijs

Hoe kan je jouw kind voorbereiden op het middelbaar onderwijs

Gaat jouw kind dit komende schooljaar naar het voortgezet onderwijs? Wil jij hem of haar een beetje helpen met deze nieuwe situatie? Vandaag geef ik tips hoe je jouw zoon of dochter kan voorbereiden op het middelbaar onderwijs.

Naar het middelbaar onderwijs

Neemt jouw kind dit jaar afscheid van de basisschool en gaat het komende schooljaar naar de eerste klas van het middelbaar onderwijs? Hebben jullie de school uitgekozen nadat jullie hier fysiek geweest zijn of hebben jullie vooral de informatie online gevonden? Hoe de keuze ook gemaakt is, het zal voor jouw kind allemaal nieuw zijn. Als moeder van een zoon in de eerste van het middelbaar onderwijs en een zoon die het komende schooljaar over gaat van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, voel ik me aardig gepokt en gemazeld en geef hier een aantal tips hoe jij je kind kan voorbereiden op het middelbaar onderwijs.

Bekend zijn met de school

Zijn jullie dit jaar naar open dagen geweest, heeft jouw zoon of dochter de school bewust gezien of misschien (zo ging het hier) online een idee gekregen van de nieuwe school? Heeft jouw kind bewust gekozen voor deze school , is het dicht in de buurt of gaan zijn of haar vrienden hierheen. Heeft het misschien een oudere broer of zus die deze weg ook al heeft bewandeld? Of hebben jullie bewust gekozen voor het soort onderwijs?

Keuze uit onderwijs

Want misschien wilt jouw kind graag naar een school die groot is of wil het liever naar een school waar de klassen klein zijn. Een school waar de persoonlijke aandacht voorop staat? Dan is de keuze voor SvOP (School voor Persoonlijk Onderwijs) misschien iets voor hem of haar.

De voordelen van les krijgen in een kleine klas

Het is heel belangrijk om vooraf te kijken wat past bij jouw kind. Een grote school met veel leerlingen in de klas of kleinere klassen, waarbij de aandacht meer op persoonlijk vlak ligt? Bij een middelbare school met kleine klassen kan je kiezen voor SvPO (School voor Persoonlijk Onderwijs). Voordelen van dit onderwijs is dat naast dat kinderen les krijgen in kleine klassen, ze weinig huiswerk hebben en meer persoonlijke aandacht krijgen. Mocht dit echt iets voor jouw zoon of dochter zijn en wil je nu meer onderwijsinformatie hierover willen hebben, op School voor Persoonlijk Onderwijs vind je alle informatie en volg dan ook meteen Facebook SvPO dan mis je niks meer.

Voorbereiden op het voortgezet onderwijs

Maar welke school je kind ook kies, een grote school, een kleine school, ver weg of dichtbij, het voorbereiden op het middelbaar onderwijs zal altijd hetzelfde zijn. Natuurlijk word je van te voren op de hoogte gesteld door de nieuwe school, maar ook ben ik zelf -na de ervaringen van vorig jaar- aardig wijs geworden over hoe en wat je kan doen om je zoon of dochter voor te bereiden op de Middelbare school.

Samen even naar de nieuwe school gaan

Een tip is om de afstand naar school voor het nieuwe schooljaar begint, eerst samen eens te fietsen. Bespreek samen de belangrijke kruispunten, waar ze wel of geen voorrang hebben en waar er extra aandacht moet zijn voor het verkeer. En gaat je zoon of dochter met het openbaar vervoer, leg dan de weg ook samen een keertje af. Zo gaat je kind de eerste dag een stuk zelfverzekerder naar school.

Zorg voor een goede fiets

Vaak moeten kinderen een stuk fietsen naar de middelbare school, tenslotte zijn er minder middelbare scholen in stad en dorp dan basisscholen. Een goede fiets is dan een vereiste. Zorg voor een stabiele, stevige fiets, het liefst met meerdere versnellingen en stevig frame. De tassen die de kinderen mee nemen naar het voortgezet onderwijs zijn zo zwaar dat een krat voorop of een Monkey Mee voor of achter op de fiets echt een must is.

En grote stevige rugtas

Naast de zware boeken die elke dag mee moeten, hebben de meeste scholieren ook een laptop. Ook deze gaat elke dag mee van en naar school. Zorg daarom voor een grote en stevige rugtas. Makkelijk is er een met een apart vak voor de laptop, hierdoor hoeft je kind niet elke keer zijn of haar hele tas leeg te halen, als de les begint of voorbij is.

Nog een paar handige tips voor jouw kind naar zijn of haar nieuws school gaat:

  • Kijk of de school mogelijkheid heeft tot het leasen van een laptop. Ze gebruiken tegenwoordig zo veel hun laptop en mocht deze stuk gaan, dan wordt deze gerepareerd en krijgen ze tijdelijk een leen laptop mee.
  • Een agenda is overbodig of vraag het in ieder geval goed na of er een nodig is. Als agenda gebruiken scholen de app Magister en als kinderen moeite hebben met plannen raden ze sneller een planner dan een agenda aan.
  • Kaftpapier is uit. Tegenwoordig hebben ze stoffen hoezen die je om de boeken heen kan doen. Wij nog niet, in mijn enthousiasme kocht ik 3 rollen kaftpapier, je snapt wel, hier hebben we er nog twee en een half van over.
  • Dacht je van de gymschoenen af te zijn, nee hoor, ook hier moeten ze weer gymschoenen mee, dus vergeet niet aan het begin van het nieuwe schooljaar even te passen of deze nog goed zijn of dat er nieuwe moeten komen.

Je kind net even dat extra handje helpen

Natuurlijk zal je kind zicht zelf moeten voorbereiden op het middelbaar onderwijs, maar een beetje hulp van jou is natuurlijk helemaal niet verkeerd, kinderen leren snel genoeg zich zelf te redden. Maar betrokken zijn bij, is af en toe nog best even prettig.

foto’s lodiblogt

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. zegt:

    Ik ben blij dat je niet over regenpakken schrijft want die zijn not done bij pubers.
    Net als dat rugzakrek voor op je fiets (heeft zoiets een naam?) Misschien dat ze dat in de brugklas nog gebruiken maar daarna moest die bij onze kinderen er snel af.

  2. zegt:

    Haha nou daar heb je gelijk in, wat een ramp is het elke keer als ik een regenbroek aangeef als het buiten regent. En die Monkey Mee daar zijn ze hier wel heel erg blij mee, die rugtas op de rug dat was geen doen, zo zwaar als deze was. Hier gaat de tas voor in de kraton achter op het rek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept