Kerstdessert met appel en karamel

Kerstdessert met appel

Denk je aan Zuid-Tirol in de winter, dan denk je aan besneeuwde bergtoppen, kerstbomen en gezelligheid. Nu zullen we deze kerst in kleine kring doorbrengen. Maar dit Zuid- Tirol gevoel kunnen we wel in huis halen met een kerstdessert van appel en karamel en een goede glas wijn.

Thuis kerst vieren

Dit jaar zullen we thuis kerst vieren, in een kleine kring. Maar we zullen natuurlijk wel genieten van een heerlijk kerstdiner! Omdat we dit jaar in eigen land blijven is het wel origineel om de bijzondere kerstsfeer uit het buitenland hiernaar toe te halen. Zo is de Kerst in Zuid-Tirol/Alto Adige altijd een zeer sfeervolle tijd, met besneeuwde bergen, versierde kerstbomen, heerlijk eten en fantastische wijnen. Slechts weinig mensen weten dat je deze sfeer ook in een handomdraai in eigen huis kunt creëren en wel met een heerlijk kerstdessert.

Kerstdessert met appel

Uitstekende wijnen

Wijnen uit Zuid-Tirol hebben voor 98% het keurmerk DOC Alto Adige. Dit staat garant voor kwaliteit en wordt gegeven aan wijn die in een bepaalde regio van Zuid-Tirol/Alto Adige wordt geproduceerd. Zij danken hun bijzondere karakter aan een combinatie van een unieke ligging van de wijngaarden en de ultra moderne manier van wijn maken. Door de uitstekende knowhow van de wijnmakers en het ideale klimaat worden wijnen met het kwaliteitslabel DOC Alto Adige gekenmerkt door hun primaire aroma’s.

Drinken bij het kerstdiner

Het bijzondere aan Alto Adige wijn is hun grote diversiteit aan druivensoorten. De traditionele soorten als lagrein, vernatsch en gewürztraminer zijn aangevuld met andere soorten zoals pinot grigio, chardonnay, weisburgunder en sauvignon blanc. Kortom, er is altijd wel een heerlijke wijn uit Zuid-Tirol te vinden die uw Kerstdis kan omtoveren tot onvergetelijke ervaring.

Zorg jij voor het kerstdessert?

Lekker eten hoort natuurlijk een beetje bij de kerst, ook dit jaar. Zorg dat de tafel mooi aangekleed is, er een heerlijk diner klaar staat en er een dessert aanwezig is. Dit jaar kan jij voor het kerstdessert zorgen en wel met een zelfgemaakte appeldessert.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 appels, bijv. Zuid-Tiroolse appel BGA
  • 1 el boter
  • 2 tl suiker, eventueel bruine suiker
Voor het beslag:
  • 2 eieren
  • 120 ml melk
  • 40 g suiker
  • snufje zout
  • 1/2 tl kaneel (misschien een beetje meer)
  • 80 gram bloem

Verder: 40 g boter voor de vorm en een ovenvaste schaal

Voor de karamel:
  • 200 g suiker
  • 100 ml water
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 300 ml slagroom
  • 100 g boter
  • ¼ tl kaneel (als je wilt mag je natuurlijk wat meer kaneel gebruiken)
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 ° C.
  • Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Smelt de boter in een pan en voeg de appelpartjes toe. Bestrooi met de suiker en laat karamelliseren. Haal dan van het fornuis.
  • Meng alle ingrediënten voor het beslag door elkaar: doe de boter in de ovenschaal en smelt in de oven. Haal de vorm eruit, verdeel de appelpartjes over de bodem en giet het beslag erover heen.
  • Bak het appeldessert in ongeveer 25 minuten, tot de randen van het deeg mooi zijn gerezen en het deeg lichtbruin is geworden.
  • Kook voor de karamel de suiker met het water en de vanillesuiker in een pan met antiaanbaklaag of in een steelpan.
  • Kook tot het water is ingekookt en de suikeroplossing begint te karamelliseren. Dit kan tot 15 minuten of langer duren, waarbij je de suikeroplossing zo nu en dan roert.
  • Schenk de slagroom erbij zodra de oplossing lichtbruin wordt. De suiker klontert nu, dat is normaal.
  • Voeg nu de boter toe en laat het sudderen en roer tot alles weer is opgelost. Roer tenslotte de kaneel erdoor en haal de karamelsaus van het vuur. Deze wordt nog dikker als hij afkoelt.
  • Schenk de karamelsaus over het appeldessert en serveer direct met vers geklopte slagroom en een glas witte DOC Alto Adige dessert wijn.

Welke wijn drinken we hierbij?

Serveer bij dit kerstdessert een elegante zoete witte DOC Alto Adige wijn van Goldmuskateller. Door zijn aromatische smaak van witfruit en wat kruidigheid, past deze wijn perfect bij dit overheerlijke appeldessert van Zuid-Tiroolse appels.

Recept en foto recept: © Mara Hörner / lifeisfullofgoodies.com

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept