Genieten van grafische vormgeving als toegepaste kunst

Genieten van grafische vormgeving als toegepaste kunst

Sinds een aantal jaren ben ik me meer gaan interesseren in kunst. Dit komt mede door een cursus illustreren die ik vorig jaar gevolgd heb. Tijdens deze cursus werd ook het onderwerp toegepaste kunst en grafische vormgeving besproken. Een vorm van kunst die jij ook veelvuldig om je heen ziet.

Er zijn verschillende vormen van kunst

Er zijn kunsten (schilderkunst, beeldhouwkunst etc.) en toegepaste kunsten. Toegepaste kunst is kunst die je terug ziet in functionele zaken als gebouwen, kleding, drukwerk en dergelijke. Het wordt ook wel gebruikskunst of met een oudere term ‘kunstnijverheid’ genoemd. In het Engels zeggen ze ‘arts and crafts’.

Onder toegepaste kunsten worden onder andere gerekend: architectuur, mode ontwerp, industriële vormgeving, edelsmeedkunst en interieurontwerp. In dit artikel gaat het over een toegepaste kunst die veel professionele en incidentele beoefenaars heeft, namelijk: grafische vormgeving.

Grafische vormgeving zie je overal

Grafische vormgeving kom je overal tegen. In het restaurant als je het menu bestudeert of met Sinterklaas als je de cadeauverpakking verscheurt. Elk boek en tijdschrift is grafisch vormgegeven, maar ook alle bewegwijzering op de snelweg. Zit je te surfen op het internet? Alle websites hebben een vormgeving. Soms heb je ook hinderlijke vormgevingen, denk maar aan reclameborden in een winkelstraat. We zijn met grafische vormgeving omringd.

Genieten van grafische vormgeving als toegepaste kunst

Ook jij bent hier mee bezig

Je bent het je misschien niet bewust, maar ook jij zal zeker ooit iets grafisch hebben vormgegeven. Al is het maar een clubblad, een versierd sinterklaas gedicht of een bord in je tuin met de aankondiging ‘Huis te koop’. Allemaal zijn we (bewust of onbewust) bezig met vormgeving.

Ken jij deze grafisch vormgevers?

Beroemde toegepaste kunstenaars zoals onder architecten (Antoni Gaudí, Frank Lloyd Wright of Rem Koolhaas) kennen we vaak wel, maar grafisch vormgevers zijn veel minder bekend bij een groter publiek. Toch zijn er misschien wel een paar die je uit dit rijtje kent: Wim Crouwel, Gerard Unger, Irma Boom, Dick Bruna, Anthon Beeke, Jaap Drupsteen.
En ja dat zijn wel allemaal Nederlandse grafisch vormgevers. Nederland is inderdaad een land waar grafische vormgeving hogelijk wordt gewaardeerd en een land dat relatief veel internationaal vermaarde grafisch vormgevers heeft voortgebracht. Maar grafische vormgeving rijkt natuurlijk verder dan de Nederlandse grens. Je hebt misschien wel eens gehoord van Neville Brody, David Carson, Jan Tschichold of Erik Spiekermann. Het zijn allemaal de Picasso’s of van Gogh’s van de grafische wereld.

Exposities in musea

Veel producten van al deze grafisch vormgevers worden besproken tijdens kunstopleidingen of bij grafische scholen. Zo werd er bij de cursus die ik volgde over illustreren, meerdere hoofdstukken gewijd aan kunst en grafische vormgeving. Er vinden ook geregeld exposities plaats, zoals afgelopen jaar de uitgebreide aandacht voor Wim Crouwel in het Stedelijk Museum.

Is grafische vormgeving iets voor jou?

Omdat grafisch vormgeven zo creatief en kunstzinnig is, vormt het voor velen een hobby. En meer dan dat: veel cursisten in het grafisch volwassenenonderwijs komen uit bijvoorbeeld verzorgende beroepen en scholen zich in een parttime jaarcursus om tot grafisch vormgever of bijvoorbeeld marketeer met grafische skills. Kennis van marketing èn grafische vormgeving wordt momenteel voor veel functies gevraagd. Mocht je dus zelf als volwassene aan de slag willen met grafische vormgeving, dan kan dat bijvoorbeeld bij ​Grafische Cursussen​ te Amsterdam. De populairste opleiding is de ​jaarcursus Grafische Vormgeving waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij alle onderdelen van grafische vormgeving zoals: typografie, kleurenleer, beeldtaal, compositie en visuele identiteit​. maar ook de pakketten Photoshop, InDesign, Illustrator en WordPress worden tijdens de jaarcursus aangeleerd. Je kunt voor hun tweedaagse cursussen naast Amsterdam ook terecht in Utrecht, Den Haag en Breda.

Genieten van grafische vormgeving als toegepaste kunst
Leslokaal bij Grafische Cursussen te Amsterdam tijdens een grafische cursus

Tips voor online inspiratie

Wil je online inspiratie opdoen over grafische vormgeving, dan zijn er veel leuke websites, soms heel specifiek over bijvoorbeeld typografie of kleurenleer. Er is zeker veel te genieten en te leren op dit gebied. En onderwerpen als kleurenleer kun je natuurlijk ook toepassen in andere kunsten en toegepaste kunsten. Hier een aantal aanraders:

Zou jij nog wel eens een cursus of opleiding willen gaan doen? En hoeveel van de beroemde logo’s met verborgen betekenissen wist jij?

Lees ook:

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s beeldbank/disclaimer

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

10 reacties

  1. zegt:

    Grappig, nooit over nagedacht. Maar je hebt helemaal gelijk: eigenlijk zijn we in ons dagelijks leven heel veel bezig met vormgeving.

  2. zegt:

    Ik ben zelf grafisch ontwerper en wordt écht voortdurend geprikkeld door inspiratie uit ontwerpen die ik in het dagelijkse leven zie 🙂

  3. Felice Veenman zegt:

    een heerlijk blog, voor een voormalige docente CKV 🙂 Zeker ben ik veel met vormgeving bezig, en is musea bezoeken een hobby die ik met pijn in het hart even on hold zet

  4. Wat een leuke post! Het lijkt me heel leuk om meer te leren over vormgeven, omdat ik het meeste nu op gevoel doe, in het klein natuurlijk: Als je bezig bent met een ‘handmade’ fotoboek, een journal of m’n blog.

  5. zegt:

    Heb ik ook nooit bij stilgestaan maar klopt we dat we hier in veel dingen mee bezig zijn…

  6. Hoogstens misschien voor bloggen. Verder heb ik niet zoveel zin of tijd op het moment om cursussen te volgen.

  7. zegt:

    Bijzondere blogpost dit. Nooit bij stil gestaan. Een vriend van mij heeft dat gestudeerd en is inmiddels een redelijk bekende kunstenaar geworden.

  8. zegt:

    Heel tof, ik vind grafische vormgeving ook echt te gek! Ik ken eigenlijk geen van de kunstenaars die jij noemt, ik ga ze meteen opzoeken!

  9. zegt:

    Leuk artikel, zelf ben ik erg gevoelig voor vormgeving. Helemaal als het om beauty producten gaat

  10. zegt:

    Ik zit al 2 jaar op de academie en volg grafische vormgeving. Ik vind het mega. Het heeft mijn blik ook verruimd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept