Bak de lekkerste appeltaart voor vaderdag

vaderdag appeltaart

Het is bijna Vaderdag en hoe leuk is het om voor je vader een appeltaart te bakken? Maar een appeltaart kan natuurlijk altijd. Voor het weekend, een feestje of gewoon als tussendoor. Vandaag een appeltaart die geproefd en goedgekeurd is door Robèrt.

Pas geleden was ik samen met de jongens uitgenodigd bij een moederdag bakwedstrijd. Deze wedstrijd werd georganiseerd door Marlene appels en werd gehouden bij de bakkerij van Robèrt. Sinds zijn deelname aan ‘Wie is de Mol?’ zijn de jongens fan van Robèrt en naast het bakken van een appeltaart, vonden ze het fantastisch om hem in het ‘echt’ te mogen zien. Die dag bakten we een ouderwetse appeltaart en werden alle creaties van de deelnemers gejureerd door Robèrt en zijn medewerkers. Het recept van de winnares van deze wedstrijd kreeg ik toegestuurd en die is natuurlijk wel heel leuk om te maken voor Vaderdag.

Vaderdag

Zondag is het vaderdag, de dag waarop we alle vaders in Nederland extra verwennen en in het zonnetje zetten. Hierbij zijn eigengemaakte cadeau’s favoriet bij veel pappa’s, maar een zoete lekkernij kan natuurlijk ook! Deze Marlene Franse appeltaart is hiervoor een goed idee en valt zonder meer in de smaak. Door het mengsel van zowel zoete en frisse appels tover je in een handomdraai een super appeltaart op tafel, waarbij je, je vingers aflikt.

Appeltaarten bakken

Wat hebben we genoten van de dag bij Robèrt, niet alleen was het super leerzaam, maar ook erg gezellig. Als lifestyleblogger tussen alle foodbloggers, was ik natuurlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Toch voelde dit niet zo. En ik vond het super om alle creaties te mogen zien en proeven. Ook de heerlijke appeltaart van Louise, die de bakwedstrijd won. Al vaker bakte ik met Marlene appels of maakte smoothies met deze appels. De Marlene appels zijn vol van smaak en naast dat ik met moederdag mijn eigen appeltaart op tafel zette, maak ik voor deze zondag deze vaderdag appeltaart.

een bak workshop van de enige echte Robert van HHB

Het recept van de vaderdag appeltaart

Ik vond het heel leuk om een persbericht te mogen ontvangen met het appeltaart recept van Louise ( speciaal voor vaderdag, maar ook voor alle andere dagen!) en deel deze graag hier met jullie:

Ingrediënten voor het deeg:

  • 90 g boter, koud en in blokjes
  • 50 g poedersuiker, 20 g amandelpoeder
  • snufje zout, 1 zakje vanillesuiker
  • 30 g ei (rest bewaren voor afwerking)
  • 150 g patentbloem

Voor de compote:

  • 4 appels, 700 g met schil gewogen (3 Granny en 1 Fuji of Golden Delicious van Marlene)
  • 15 g boter
  • 60 g  lichtbruine basterdsuiker + 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el citroensap

Voor de afwerking:

  • 2 à 3 Golden Delicious appels van Marlene
  • beetje citroensap, 2 el boter in blokjes
  • beetje suiker
  • ei (restje van het deeg)
  • 3 el abrikozenjam

En nu aan de slag met de vaderdag appeltaart

  1. Begin met het deeg, want deze moet hierna nog rusten. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng er de blokjes koude boter bij. Doe dit met je vingertoppen en niet met je warme handpalmen. Wrijf de boter door het bloemmengsel tot je een soort fijn zand overhoudt. Doe er 30 g ei bij (bewaar de rest van het ei) en meng dit kort tot een samenhangend deeg. Vorm van het deeg een platte schijf en verpak deze in huishoudfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Het deeg maken kan ook in een huishoudmachine.
  2. Maak ondertussen de appelcompote. Verwijder de schil en klokhuizen van de appels en snijd ze in blokjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook met een deksel op de pan. Er komt nu vanzelf vocht uit de appels vrij. Haal na 5 minuten het deksel van de pan en laat de appels verder zacht worden. Laat het vocht grotendeels verdampen en prak de appels met een vork tot een compote. Dit alles duurt in totaal ongeveer 15 minuten. Het eindresultaat moet een stevige compote zijn. Als de compote te droog wordt tijdens het koken, voeg dan tussendoor een beetje water toe. Laat de compote helemaal afkoelen.
  3. Vet de taartvorm in en rol het deeg uit. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte en leg het dan in de vorm. Als je een decoratieve rand wilt maken (zoals op de foto), moet je wat extra deeg hiervoor overhouden aan de rand. Duw hiervoor als het ware een plooi van het deeg aan de bovenrand naar binnen voordat je het aandrukt. Laat de deegbodem weer afkoelen in de koelkast.
  4. Bereid ondertussen de appels voor de afwerking van de taart. Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd ze doormidden. Snijd de helften in plakjes van 2-3 mm. Besprenkel de appels tussendoor met een beetje citroensap tegen verkleuring.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  6. Haal de deegbodem uit de koelkast en decoreer de rand indien je dit wilt. Dit kun je doen met een taartpincet: knijp telkens een stukje van de deegrand in met de pincet in diagonale richting. Prik gaatjes in de deegbodem met een vork. Kwast de bodem en de rand in met het resterende ei.
  7. Leg de appelcompote op het deeg en strijk deze glad. Leg de schijfjes appels er op een decoratieve manier op. Begin aan de buitenkant, maak een cirkel met overlappende schijfjes. Leg een paar schijfjes in het midden om het gat iets op te vullen. Leg dan een cirkel er binnenin en laat deze cirkel iets overlappen op de buitenste cirkel. Maak tenslotte in het midden een soort bloem van appelschijfjes.
  8. Bestrooi de appels met een beetje suiker en verdeel wat klontjes boter erover. Leg de taart op een bakplaat en schuif deze, 1 richel onder het midden, in de oven. Bak de taart 40-45 minuten tot hij goudbruin is.Laat de taart iets afkoelen. Verdun een beetje abrikozenjam met wat water en verwarm deze in magnetron of pannetje. Kwast de appeltjes hiermee in voor de afwerking.
appeltaart

Het Recept van deze appeltaart van Louise van den Berg vind je op Keukenatelier.  

Waar koop je Marlene appels?

Marlene appels zijn te koop in bij de groente- en fruitspecialist.

Foto’s lodiblogt/ louise van de berg keukenatelier.

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

12 reacties

  1. zegt:

    Die taart ziet er echt súperlekker (en kunstig) uit.

  2. Anja zegt:

    Oh heerlijk, ik ben dol op appeltaart en deze ziet er ook nog eens geweldig uit.

  3. Ik ben helemaal onder de indruk van hoe mooi hij eruit ziet! Wat een prachtige taart is dat geworden.

    1. zegt:

      alle credits gaat naar Louise van keukenatelier.

  4. Mandy zegt:

    Aaah! Ik zou hier zo’n zin in heb en nu, super leuke blog. Ik doe niks met vaderdag maar ik geef hem wel sowieso een cadeautje!

  5. zegt:

    Wat leuk! Lees ik nou goed dat je ook 2/3 appels verwerkt in het deeg?

    1. zegt:

      wat goed dat je het zag, dank je wel, nee dat is natuurlijk een foutje 🙂 heb het meteen weg gehaald, dat zou wel heel erg appelig worden 🙂

  6. Ik ben gek op appeltaart en deze ziet er echt heel erg gaaf uit! ik ga hem zeker eens een keer maken.

  7. zegt:

    Mmm, ziet er erg lekker uit. Mooie foto’s!

  8. zegt:

    Woow..wat ziet er echt mooi uit. Knap gedaan. Het lijkt mij lekker

  9. zegt:

    wauw wat een prachtige taart is het geworden. Wij doen eigenlijk niet aan vaderdag. Maar het toeval wilde dat we dit weekend een weekendje weg waren en dus alleen maar leuke dingen met vaderdag hebben gedaan 🙂

  10. Ik vind appeltaart altijd wel lekker… oeps…
    En wat ziet ze er goed uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept